Megállíthatatlanul szárnyalnak az amerikai piacokÚj év, új rekordok, röviden így lehetne összefoglalni az év első két kereskedési napját. Mindhárom fontos amerikai tőzsdeindex történelmi rekordra ugrott.

A 2017-es év féktelen szárnyalása után több elemző is kételyeinek adott hangot, és egyre-másra jelennek meg az elemzések, amelyek a potenciális kockázatokat sorolják. Az amerikai piacokon viszont egyelőre az abszolút optimizmus az úr, úgy tűnik jelenleg semmi nem tudja megingatni a befektetők bizalmát. Igaz, szerdán kifejezetten pozitív hírek láttak napvilágot, így nem csoda, az újabb pluszos nap. A Dow Jones indexe 0,4 százalékkal, 24922,68 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 0,64 százalékkal növekedett, és 2713,07 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,84 százalékkal erősödött, és 7065,53 ponton zárt.

 
Az emelkedés hátterében több tényező is állt. A vártnál sokkal magasabb ISM index közlése után mind a piacok, mind a dollár lendületet kapott. Az index értéke elérte a 60-as szintet, az optimizmus elsősorban az adóreform várt hatásainak köszönhető, ugyanakkor az általános gazdasági helyzet javulására is utal. A Bloomberg Economics értékelése szerint ilyen erős adat 2004 óta nem érkezett és a GDP növekedés akár 2,6 százalékkal is magasabb lehet a vártnál az USA-ban, ha az index hirtelen emelkedése tartósnak bizonyul, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében.

Utóbbit, vagyis a korábban vártnál erősebb gazdasági növekedés felé hajlik a jegybank, a Fed is, amely szerda este jelentette meg legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Ebben utaltak arra, hogy pozitív irányú lehet a gazdasági növekedés eltérése a korábban előre jelzettől. Anno a decemberi ülésen meglepetés nem született, 25 bázispontos kamatemelésről döntöttek, és az idei évben további három kamatemelésre számítanak, azonban ebben a kérdésben meglehetősen nagy a szórás a tanácstagok között. Az ülést követő sajtótájékoztatón Janet Yellen utalt rá, hogy az adócsomag nem hozhatja meg a várt gazdaságélénkítő hatást, viszont az adósságemelési hatása jelentős lehet. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a tanácstagok között elég nagy a bizonytalanság az adóváltozások inflációra gyakorolt hatását illetően.

A pozitív hírek mellett fűtötte a hangulatot az emelkedő olajár is, amely az energiaszektor részvényeire hatott, de a technológiai papírok sem vesztettek a lendületükből a keddi nagy ugrást követően sem.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.