2019 nyarától már hétvégén is lehet pénzt utalni


Jön, jövöget az azonnali banki átutalás. A rendszer kidolgozása terv szerint halad.

Terv szerint halad az azonnali fizetési rendszer kialakítására indított országos projekt, a Giro Zrt.-ben elkezdődött a központi rendszer létrehozása - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a rendszer létesítését koordináló projektirányító bizottság ülését követően szerdán az MTI-vel.

(forrás: Getty)

A bizottság tagjai közé tartoznak a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Államkincstár, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Giro Zrt. vezető tisztségviselői. A szeptemberi ülésen a tagok áttekintették a projekt munkafolyamatait és megállapították, hogy minden az eredeti ütemezés szerint halad.

A zrt.-ben elkezdődött a központi rendszer létrehozása, ezzel párhuzamosan pedig folyamatban van a rendszer alapszolgáltatásainak működését leíró technikai és üzleti szabályok véglegesítése. A jogszabály-módosítási javaslat elkészült, és megkezdődött róla a konzultáció. Szintén megkezdődött a központi rendszerhez kapcsolható kiegészítő szolgáltatások átjárhatóságának és az azonnali fizetés széleskörű felhasználhatóságának megteremtését támogató munka a piaci szereplők széleskörű részvételével.

Az azonnali fizetési rendszer indulására 2019. július 1-ig minden szereplőnek fel kell készülnie.

Ettől kezdve

  • az év minden napján,
  • 24 órában,
  • legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni

Utalni ráadásul úgy lehet majd, hogy lehetőség lesz a hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját - például mobiltelefonszám, e-mail cím - megadni.

A fejlesztés eredményeképpen a jegybank arra számít, hogy jóval szélesebb körben és új technikai megoldások használatával lehet majd elektronikusan fizetni, így például nagy lendület kaphat a mobilfizetések elterjedése.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.