30-50 milliárdnyi talált pénzt költhetnek el év végén a minisztériumok


A paksi hitelből már nem hívunk le újabb részt 2017-ben.

Itt az év vége, ilyentájt a minisztériumok plusz pénzekért bombázzák a kormányt, ha a kamara helyzete azt lehetővé teszi. Így van ez idén is - derült ki kérdésünkre a mai Kormányinfón.

Lázár János

Lázár János 

Azt kérdeztük Lázár Jánostól, hogy a miniszterek mekkora kiadási igénnyel ültek be az idei utolsó kormányülésre, amit ezen a héten tartottak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint 30-50 milliárd forintról volt szó, tehát ennyivel bizonyosan emelkedhetnek idén a költségvetés kiadásai.

Ez azonban nem veszélyezteti a tervezett hiányt. Az év elején a GDP 2,4 százalékában határozták meg a deficit mértékét, s Lázár mai tájékoztatása szerint jó esély van rá, hogy a plusz kiadásokkal együtt is jobb lesz ennél az egyenleg.

Az államadóssággal kapcsolatosan már nem tudott ennyire magabiztosan nyilatkozni. Azt ugyanis az év hátralévő részében még befolyásolhatják a gazdasági folyamatok, például az árfolyam. Kérdésünkre, hogy sikerül-e a kormánynak minden, az adósság csökkentésére vonatkozó minden hatályos jogszabályt betartania, Lázár nem tudott egyértelmű igennel válaszolni. Jelezte ugyanakkor, hogy mindent el fognak követni ennek érdekében.

Érdeklődésünkre az is elhangzott, hogy további hitelt idén már nem hívnak le a paksi bővítéshez kapott orosz hitelből. Eddig egyszer hívott le a magyar fél egy nagyjából 100 millió eurós tételt. Vagyis az atomerőműben jövő év elején induló beruházás előkészítésére minden más kiadást a magyar költségvetésből fedeztek 2017-ben.

Lázár János bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek csoportja - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - együttesen több mint 36 millió euróval járul hozzá a menekülthelyzet kezeléséhez. Ebből Magyarországra 9 millió euró jut. Az olasz kormánnyal kötött megállapodás értelmében a pénzt a líbiai térségben költik el.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.