6 éves csúcson Magyarország energiafüggősége


2014-ben Magyarország energiafüggősége 2008 óta nem látott szintre emelkedett egy most közzétett statisztika szerint.

Az Eurostat csütörtökön publikálta az energiafüggőséggel kapcsolatos 2014-re vonatkozó statisztikáját, mely hazánk számára kedvezőtlen változásokról árulkodik. Magyarország energiaszükségletének 61,1 százalékát fedezte import forrásokból 2014-ben. Ez az érték a statisztikában szereplő 30 ország rangsorában a 13. legmagasabbnak számít. Ráadásul előző évhez képest még romlott is a helyezésünk, akkor ugyanis 51,1 százalékos volt az energiafüggőségünk, ami a 16. legmagasabbnak számított.

Az elektromos autók segíthetnének, persze nem biztos, hogy ez az ideális modell

A 61,1 százalékos magyar energiafüggőség a visegrádi országok sorában is kiemelkedik. Igaz, Szlovákia pont mögöttünk van 60,9 százalékkal, a csehek energiafüggősége viszont csak 30,4 százalékos volt 2014-ben, míg a lengyeleké 28,6 százalékos. Noha nem tartozik a visegrádi országok sorába, viszont érdemes kitérni arra is, hogy Románia energiafüggősége még a fentieknél is jóval kisebb, 17 százalékos volt a vizsgált időszakban. Ez ráadásul a negyedik legalacsonyabbnak számít.

Egy év alatt tehát kereken 10 százalékponttal növekedett az energiafüggőségünk, aminél nagyobb mértékben egy másik ország esetében sem növekedett ez az érték. Mögöttünk a képzeletbeli dobogó második fokán Hollandia szerepel, ahol 7,5 százalékponttal 33,8 százalékra növekedett a függőség mértéke, a harmadik helyen pedig a szomszédos Ausztria szerepel. Itt 4,3 százalékponttal 65,9 százalékos lett az ország energiafüggősége 2014-ben.

A magyar adat tehát sem mértékét, sem változását tekintve nem hordoz magában sok pozitívumot. Ráadásul a 2014-es 61,1 százalékos függőség 2008 óta nem látott szintet jelent. Legutóbb ugyanis ebben az évben volt ennél nagyobb, 63,32 százalékos hazánk energiafüggősége.

Top és flop

2014-ben az Eurostat adatai szerint a leginkább energiafüggő országok a következők voltak: 

  • Málta - 97,7 százalék,
  • Luxemburg - 96,6 százalék,
  • Ciprus - 93,4 százalék. 

Legkevésbé energiafüggő országok:

  • Észtország - 8,9 százalék,
  • Dánia - 12,8 százalék,
  • Izland - 13,9 százalék.

mfor.hu
Éljen egészségesebben!
.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Egyre kevesebb embernek van pénze temetésreEgyre kevesebb embernek van pénze temetésre

Egy felmérés szerint anyagi okok miatt tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait.

.
hirdetés
elrejt
 
.