A kormány csorbítaná a kórházigazgatók pénzügyi önállóságát


Durva egészségügyi központosításra készülnek.

Idén konszolidálni fogják a kórházakat, mivel augusztus végéig 35 milliárd forint adósságot halmoztak fel – ismertette portálunk kérdésére Lázár János a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy évről évre újraépül az adósság az egészségügyi intézményekben, s az állam ezekért mindig jótáll. Így tesz idén is, a döntést a korábbi esztendőkhöz hasonlóan év vége felé hozza meg a kormány.

Lázár ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy szükségessé vált az egészségügyi intézményhálózat teljes körű felülvizsgálata. A végrehajtás szerinte azonban bizonyosan 2018 tavasza után indulhat el (ezt ugyan nem tette hozzá, de jövő tavasszal tartják a következő országgyűlési választást).

Szavaiból kiderült, hogy a kormány az egészségügyi forrásfelhasználás szigorú központosítására készül, így például a beszerzések, könyvelések, elszámolások tekintetében. Lázár nehezen érthetőnek tartja, hogy miért tud egyik kórház adósság nélkül működni, máshol pedig miért nem tudnak kijönni a pénzügyi keretből. Ez szerinte nyilván a forrásfelhasználás anomáliáira mutat rá.

Most azonban ezzel élesben nem foglalkozik a kormány, idén csak a konszolidáció szerepel napirenden. Portálunk kalkulációi szerint év végéig akár 50 milliárd forint adósság is összegyűlhet az ellátórendszerben.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.