A magyar ipar zászlóshajói botlottak meg januárban


Utoljára a válság mélypontján, 2009-ben mutatott ilyen gyenge számokat a járműgyártás idehaza.

A hétfői negatív meglepetést hozó januári ipari statisztikai adatokat megerősítette második becslésében a KSH pénteken, és a részletesebb adatsoroknak köszönhetően most már azt is tudjuk, hogy mi húzta vissza a magyar ipart. 2012 decemberében fordult elő utoljára, hogy a járműgyártás kibocsátása negatívan változott volna az előző évihez képest, de akkor is csak egy hajszállal maradtak el a számok a 12 hónappal korábbiakhoz képest. 2016 januárjában viszont az ipar mostani felfutásának zászlóshajója 3,5 százalékkal csökkent, márpedig ilyen mértékű visszaesésre a válságos 2009-es évben volt utoljára példa.

A járműgyártás csökkenése a két fellegvárt, Győrt és Kecskemétet magába foglaló Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megye adataiban is visszatükröződik. Az észak-nyugati megye ipari volumenindexe  11,8 (!) százalékos, az alföldié 9 százalékos mínuszt mutat. A megyei mutatókat tekintve így Győr-Moson-Sopron teljesített a legrosszabbul 2016 első hónapjában.

A lista élén egyébként Nógrád található 37,3 százalékos bővüléssel, melyet 29 százalékkal Komárom-Esztergom követ. A Nokia korábbi gyárának helyet adó megye kiugró értéke a második legjelentősebb feldolgozóipari alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása volumenindexében is visszaköszön. A decemberi 16,6 százalékos emelkedést januárban is képesek voltak "hozni", így 2010 óta a legjobb időszakukat "futják".

Visszatérve még a járműgyártásra, a termelési adatok mellett az értékesítési számok is negatív képet mutatnak. Itt 3,1 százalékos mínuszt látunk, amely 10,6 százalékos belföldi, illetve 2,5 százalékos export visszaesésnek az eredménye. Ennél is kedvezőtlenebb az új rendelések állománya, amely a járműgyártásra 23,3, a kiemelt feldolgozóipari ágazatokra pedig 18,2 százalékos visszaesést jelez.

Az összesített rendelésállományok szerencsére még a pozitív tartományban találhatóak. A járműgyártás teljes rendelésállománya 6,3, a kiemelt ágazatoké 11,2 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ezt se felejtsük el a dízelbotrány árnyékában!

Hogy a hazai járműgyártás januári visszaesése egy átmeneti állapot, vagy a VW dízelbotrányának tovagyűrűző és tartósabb hatását láthatjuk viszont a számokon, azt egyhavi statisztikából még nem lehet megállapítani. Mindenesetre a februári beszerzési menedzserindex alakulása inkább az első, vagyis az átmeneti visszaesést vetíti előre.

mfor.huAjánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.