A magyar lakosság lenyomta a külföldet


Soha ekkora összegben nem nőtt a lakossági állampapír állománya.

Elképesztő összegben, 260 milliárd forint értékben nőtt februárban a lakossági állampapírok állománya. A soha nem látott bővülés eredményeként február végére a kialakult forintadósság 24 százalékát már a lakossági állampapírok tették ki.

Ráadásul az euró alapú PEMÁK-kal együtt, az állomány 4535 milliárdot tesz ki, ami a teljes (forint+deviza) államadósságnak a 18 százalékára rúg. Így a hazai bankok után immár a lakosság lett a legnagyobb finanszírozója az államnak, közölte az Államadósság Kezelő Központ.

A februári növekedés egyetlen szépséghibája, hogy ismét nem a hosszú papírokat, hanem a rövidebb éves, vagy éven belül lejárú állampapírokat vásárolta a lakosság. Az éven túli kötvények ugyanis csak kis részét teszik ki a 260 milliárdos bővülésnek. A prémium kötvényekből 26,7, a bónuszból  0,6, míg a babából 0,7 milliárd talál gazdásra, vagyis a kötvények összesen 28 milliárd értékben fogytak, miközben az kamatozó kincstárjegyekből 173,3, a félévesekből pedig 53,1 milliárdot adott el az adósságkezelő.

A megugró kincstárjegy-értékesítés mögött az állhat, hogy az ÁKK 25 bázisponttal csökkentette a papír hozamát, így még a változás előtt nagy értékben vásároltak belőle a befektetők.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.