A negatív kamatból is még vágna az EKB?


Az Európai Központi Bank (EKB) tovább csökkentheti a kamatokat, ha nem lendül fel az eurózóna gazdasága, és extrém körülmények között akár azt is fontolóra veheti, hogy beindítja a bankóprést, és közvetlenül odaadja az ingyen pénzt az euróövezeti polgároknak - mondta az EKB vezető közgazdásza.

A La Rebubblica című olasz lap pénteki számában megjelent interjúban Peter Praet kifejtette: a kamatszint még nem érte el az alsó határt, noha az EKB tisztában van vele, hogy a negatív kamatok milyen kedvezőtlenül hatnak a bankok nyereségességére.

Pénzt keresne a részvénypiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

Ha valamilyen megrázkódtatás következtében romlanának a kilátások, és a finanszírozási feltételek irányukban vagy méretükben nem lennének alkalmasak a gazdaság és az infláció élénkítésére, akkor a kamatcsökkentés még mindig ott van a fegyvertárunkban - mondta Praet.

Az EKB a múlt héten 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, 60 milliárdról 80 milliárd euróra bővítette kötvényvásárlási programját és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. A bank ezen kívül újabb hosszú távú refinanszírozási programokat jelentett be, és a vállalati kötvények egy bizonyos körére is kiterjesztette kötvényvásárlási programját.

Ebbe még az Apple is belebukott

Peter Praet a monetáris enyhítésnek azt a szélsőséges formáját sem zárta ki, hogy az EKB egyszerűen pénzt nyomtat és a szociális rendszeren keresztül szétosztja az emberek között. "Igen, lehet pénz nyomtatni és szétosztani, ez a helikopterpénz. A lehetőség, legalábbis elméletben, fennáll" - mondta, de hangsúlyozta: a kérdés az, hogy milyen esetben és mikor célszerű ehhez a valóban extrém eszközhöz folyamodni.

Az égből lehulló ingyen pénz, a helikopterpénz gondolatát Milton Friedman közgazdász vetette fel, mint olyan eszközt, amellyel a fogyasztást felpörgetve mozgásba lehet hozni a stagnáló és deflációval küzdő gazdaságokat. Ezt az EKB statútuma is megengedné, mert az csak a költségvetés finanszírozását tiltja.

MTI
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Eladták a Népszabadság kiadójátEladták a Népszabadság kiadóját

Az Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t.

.
hirdetés
elrejt
 
.