Aggódnak a Fed kamatdöntői


A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) tagjai növekvő aggodalmuknak adtak hangot az amerikai gazdaságra leselkedő kedvezőtlen tényezők felerősödése miatt - derül ki a FOMC január 27-én záródott kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyvéből.

A kamatdöntők szerint veszélyt jelenthet az amerikai gazdaságra a pénzpiacok nagy kilengése, a kőolaj árának zuhanása, Kína és több más feltörekvő ország GDP-növekedésének lassulása.

További cikkek »A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kamatalakítók szerint ilyen körülmények között nehéz előre jelezni az amerikai gazdaság növekedését, vagy az infláció alakulását.

Miközben a Fed illetékesei biztosak a munkaerőpiac további javulásában, kevésbé derűlátóak a gazdaság más területei, így például a feldolgozóipar kilátása kapcsán.     

A FOMC januárban nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján.

A döntés akkori indoklásában a Fed megerősítette az előző kamatdöntő ülésen kifejezett szándékát a monetáris szigorítás folytatására, a mindenkori makrogazdasági lehetőségek függvényében. 

A FOMC előző ülésén, tavaly december 16-án 25 bázisponttal  0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra emelte a sávot.

A decemberi volt az első kamatemelés 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

Janet Yellen, a Fed vezetője a múlt héten arról beszélt az amerikai szenátus pénzügyi bizottsága előtt, hogy több olyan globális tényező hathat az amerikai gazdaságra, amely lassíthatja a növekedést, ez pedig arra kényszerítheti a központi bankot, hogy elhalassza rövid távon az újabb kamatemelést. Yellen rámutatott arra, hogy miközben a Fed fokozatos kamatemeléssel számol, nincs előre kijelölt pálya. Amennyiben "a gazdaság teljesítménye csalódást okozna", a Fed lassíthatja a kamatemelések ütemét.
 
MTI Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Rogán tárcája 6 milliárdért szerződött Rogán szomszédjávalRogán tárcája 6 milliárdért szerződött Rogán szomszédjával

Igazán jó nyara volt Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának.

.
hirdetés
elrejt
 
.