Aggódnak a Fed kamatdöntői


A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) tagjai növekvő aggodalmuknak adtak hangot az amerikai gazdaságra leselkedő kedvezőtlen tényezők felerősödése miatt - derül ki a FOMC január 27-én záródott kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyvéből.

A kamatdöntők szerint veszélyt jelenthet az amerikai gazdaságra a pénzpiacok nagy kilengése, a kőolaj árának zuhanása, Kína és több más feltörekvő ország GDP-növekedésének lassulása.

További cikkek »A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kamatalakítók szerint ilyen körülmények között nehéz előre jelezni az amerikai gazdaság növekedését, vagy az infláció alakulását.

Miközben a Fed illetékesei biztosak a munkaerőpiac további javulásában, kevésbé derűlátóak a gazdaság más területei, így például a feldolgozóipar kilátása kapcsán.     

A FOMC januárban nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján.

A döntés akkori indoklásában a Fed megerősítette az előző kamatdöntő ülésen kifejezett szándékát a monetáris szigorítás folytatására, a mindenkori makrogazdasági lehetőségek függvényében. 

A FOMC előző ülésén, tavaly december 16-án 25 bázisponttal  0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra emelte a sávot.

A decemberi volt az első kamatemelés 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

Janet Yellen, a Fed vezetője a múlt héten arról beszélt az amerikai szenátus pénzügyi bizottsága előtt, hogy több olyan globális tényező hathat az amerikai gazdaságra, amely lassíthatja a növekedést, ez pedig arra kényszerítheti a központi bankot, hogy elhalassza rövid távon az újabb kamatemelést. Yellen rámutatott arra, hogy miközben a Fed fokozatos kamatemeléssel számol, nincs előre kijelölt pálya. Amennyiben "a gazdaság teljesítménye csalódást okozna", a Fed lassíthatja a kamatemelések ütemét.
 
MTI 


Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.