Általános lehet a 300 alatti benzinár


A mögöttünk hagyott héten ismét jelentősen csökkent a 95-ös benzin ára. A nemzetközi árszint alapján van rá esély, hogy a mérséklődés folytatódhat a héten, véli a GKI Energia szakértője. A benzin ára így a kutak többségénél 300 forint alá kerülhet.

A Brent spot kőolaj ára a héten 29-32 dollár között változott, heti átlagban 1,8 dollárral, 6 százalékkal csökkent az ár. Az árak a hét első négy napján csökkentek, majd pénteken jelentősen emelkedtek. A heti olajpiaci fejleményeket az árcsökkenés irányába az tolta, hogy a túltermelés továbbra is jelentős, a tárolási lehetőségek közel állnak a telítettséghez, áll a GKI Energia heti elemzésében. A pénteki áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az Egyesült Arab Emirátusok energiaügyi minisztere bejelentette, hogy az OPEC országok készek a termelés visszafogásáról tárgyalni.

A benzin és gázolaj tőzsdei ára (Forrás: GKI Energia)A benzin és gázolaj tőzsdei ára (Forrás: GKI Energia)

Szintén erősítette az emelkedést, hogy a hosszabb távra vonatkozó pénzügyi, kockázati befektetések volumene az olajtőzsdén jelentősen megemelkedett. Érdekes módon a dollár gyengülése nem tükröződött az árváltozásokban, valamint az sem, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 28-cal csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentős mérséklődés.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérséklődött. Az amerikai kereslet megszűnt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon azonban újra élénk az érdeklődés és a közel-keleti vásárlások is megmaradtak. A kínai piacon az érdeklődés fokozatosan újraindul, ahogy a holdújév-ünnepségek befejeződnek. Az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) kikötőkben raktározott benzin-, de főképp a tüzelőolaj-készletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, de mérséklődő, mivel az Egyesült Államokban több finomító jelezte, hogy visszafogja a termelést és elindulnak a tavaszi karbantartási munkák. A hajózási adatok szerint azonban a következő hetekben ismét jelentős mennyiségű dízel érkezik meg Európába Ázsiából és a Közel-Keletről, valamint az orosz import mennyisége sem változott.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 8 - február 12-e közötti időszakban 7,4 százalékkal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA piacon 7,3-6,6 százalékkal csökkentek az árak. A benzin ára a hét első három napján csökkent, csütörtökön, de főképp pénteken emelkedett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,3 százalékkal csökkent a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 3,3-4,5 százalékos volt az árcsökkenés. A hét folyamán a dízel ára is mindhárom piacon az első három nap csökkent, majd csütörtökön és pénteken emelkedett. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 8 - február 12-i héten 276 Ft/dollár körül ingadozott, öt forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban változatlan volt, a dollár árfolyama viszont jelentősebben gyengült az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam erősödése felerősítette a benzin- és a gázolajár csökkenését forintban számolva.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változásokat benzin esetében a mediterrán piacon 7-9, a másik két piacon is 6-9 forint közötti árcsökkenést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 3-4 forintos a másik két piac árait alapul véve 4-5 forintos csökkentés lehetséges. Február 12-én a benzin ára 6 forinttal csökkent, ezért hétfőn, február 15-én, a benzinnél 2-3 forint közötti árcsökkentés bejelentése lehetséges, a dízelnél hasonló mértékű árcsökkentés elképzelhető. Amennyiben tovább csökken a benzin ára, akkor a pénteki 300-301 forintos szintről az átlagos ár a lélektani szint alá csökkenhet. A döntést ugyanakkor az is befolyásolja, hogy a hét utolsó két napján az üzemanyagárak (és az olajár) emelkedésbe fordultak, így emiatt el is maradhat az árcsökkentés, véli heti elemzésében a GKI Energia elemzője.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.