2p

Ha tényleg meglépik, akkor nemcsak a bulizók búcsúzhatnak el az éjszakai alkoholfojtótól, de egy csomó döneres is a munkahelyétől.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, és amennyiben az EP rábólint a javaslatra, az a mai dönergyártás végét jelentheti, írja a Portfolio.hu.

A dönerhúsban a hozzáadott foszfát segíti a víz megkötését, összetartja a húst, hogy az stabilan álljon a nyárson, és késlelteti a kiszáradást és a szétesést. Viszont az anyag szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat - indokolta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága, hogy miért akarják most betiltani a foszfátot.

2014-ben az Európai Parlament azonban már engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner kizárása diszkriminatív lépés lenne. Ráadásul az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.

A Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül. Összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!