Bankárreggeliztek Matolcsyék


A pénzügyi rendszer legfőbb kihívásairól egyeztetett hazai pénzügyi vezetőkkel és a Magyar Bankszövetség elnökével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése hétfőn Budapesten, a már hagyományosnak nevezhető bankárreggelin - közölte a jegybank az MTI-vel.

A jegybank növekedési hitelprogramja eddigi eredményeit értékelve egyetértettek abban, hogy a program nemzetközi összevetésben is kimagasló eredményekkel támogatta a hazai kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutását, ezzel segítve az elmúlt évek növekedési fordulatát - ismertették a közleményben.

A közeljövőt tekintve a résztvevők a legfontosabb feladatnak a magyar gazdaság növekedési lendületének megtartását és a piaci alapú hitelezés erősítését tartották. A jegybank vezetésének beszámolója alapján a növekedéstámogató program első eredményei biztatóak, a hitelezési aktivitáshoz kötött jegybanki kamatcsere-ügyletek eddigi aukcióin mutatott érdeklődés alapján az idei évben folytatódhat a kkv-hitelpiac élénkülése.

A bankrendszer egészséges működését az immár az Európai Bizottság jóváhagyásával is rendelkező MARK Zrt. elindulása is támogatja. A banki vezetők nagy várakozásokkal tekintenek az eszközkezelővel való együttműködésre. A banki hitelezés erősítése mellett Magyarország középtávú érdeke a fejlett tőkepiac megvalósítása.

A beszélgetés során a formálódó tőzsdestratégia legfontosabb irányait is megvitatták. A résztvevők általános véleménye szerint egy jól működő tőzsde tovább szélesítheti a hazai vállalatok finanszírozási lehetőségeit.

A találkozón az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök mellett három alelnök, Nagy Márton, Windisch László és Gerhardt Ferenc, valamint két ügyvezető igazgató, Palotai Dániel és Virág Barnabás képviselte. 

A megbeszélésen részt vett Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hendrik Scheerlinck, a K&H Zrt. vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zolnai György, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója, és Garancsi István, a Duna Takarék tulajdonosa, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Kandrács Csaba, a  MARK Zrt. vezérigazgatója.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.