Beelőzi hazánkat a régiónk?


GDP

Noha továbbra is az uniós tagállamok élvonalába tartozunk a gazdasági teljesítményünkkel, a régiós országok kezdenek lassan lehagyni minket.

A magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 1 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva, míg éves bázison 3 százalékos volt a növekedés mértéke a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ezzel az Eurostat statisztikája alapján továbbra is az élvonalba tartozunk, viszont egyre több ország képes a miénknél jobb teljesítményre. Korábban ugyanis még könnyedén megszereztük az első vagy a második helyet a rangsorban, most viszont már "csak" a megosztott második és a hatodik jutott nekünk.

Három hónap alatt a legnagyobb növekedésre a lengyel és a román gazdaság volt képes, egyaránt 1,1 százalékra, míg Szlovákia és Észtország a miénkkel megegyező 1 százalékos növekedést tudta felmutatni. Noha a megosztott második hely is igen impozáns, az élvonalban szereplő országok száma miatt elképzelhető, hogy többen is képesek lesznek lehagyni hazánkat; főleg, ha a várt idei évi jelentősebb lassulás bekövetkezik.

A rangsor másik végén a görög és a finn gazdaság áll, előbbi - nem meglepő módon - 0,6 százalékkal zsugorodott, utóbib pedig 0,1-gyel.

Éves bázison egyértelműen lehagytak minket

A magyar 3 százalékos éves bázisú növekedés csupán a rangsor hatodik helyére volt elegendő. Az élen a szlovák gazdaság áll, mely 2015 utolsó negyedévében 4 százalékkal növekedett, mögötte a román gazdaság áll 3,8 százalékos bővüléssel, a dobogó harmadik fokára pedig Lengyelország került 3,6 százalékos plusszal. Sőt, még a spanyol és a bolgár GDP is nagyobb teljesítményre volt képes a hazainál.

A rangsor másik végén nincs meglepetés: a görög GDP 1,9 százalékkal zsugorodott, a finn pedig 0,2-val.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.