Bézs Könyv: munkaerő felvételi nehézségek vannak az USA-ban


USA

A már megszokott mérsékelt ütemben gyarapodott az amerikai gazdaság a február-márciusi időszakban, de új jelenségként már munkaerő felvételi fennakadások közepette, ami számos térségben a bérek emelkedését is maga után vonta - állapítja meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott gazdasági helyzetértékelése, a Bézs Könyv.

A Richmond Fed által összeállított és a február közepétől a március végéig terjedő időszakot felölelő mostani helyzetértékelés a gazdasági növekedés jellemzésére a megszokott "visszafogott-mérsékelt" (modest-to-moderate) szóhasználatot alkalmazta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a növekedés eltérő mértékben ugyan, de minden gazdasági ágazatban érzékelhető volt. A növekedéshez leginkább a lakossági kiadások, a turizmus, a lakásépítés és a feldolgozóipar járult hozzá.

A korábbi felmérésektől eltérő módon a mostaniban már számos térségben arról számoltak be, hogy a munkáltatók számára nehezebbé vált megfelelően szakképzett munkaerőt találni, ami már a bérek növekedéséhez is jelentős mértékben hozzájárult.

A legfrissebb makroadatok alapján a munkanélküliségi ráta márciusban 4,5 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról.

Szabadság kalkulátor!

A Fed a 4,8 százalékos munkanélküliséget tekinti a "teljes foglalkoztatottságot" jelentő elméleti értéknek.

Az infláció visszafogott mértékben, de emelkedett a felmérés szerint. A dokumentum megállapítása szerint a Fed közel áll inflációs célja, az évi két százalékos áremelkedés eléréséhez.

Az Egyesült Államok jegybankja, a szövetségi tartalékbank rendszer (Fed) tizenkét regionális intézményének szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján álltja össze évente nyolc alkalommal gazdasági helyzetértékelését, ami egyebek között a monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) soron következő ülésén is munkaanyagként szokott szolgálni.

A FOMC legközelebb május 2-3-án tart kamatdöntő ülést. Elemzők a decemberi és márciusi kamatemelés után a májusi ülésen nem várnak újabb emelést. A Fed kommunikációjában az idei évben három kamatemelésre szokott utalást tenni.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.