Büntetni fogja az MNB a túltartalékolást


Mínusz 0,05 százalékos kamattal fogja "díjazni" a Magyra Nemzeti Bank azokat a kereskedelmi bankok, amelyek a kötelező tartalékráta felett, illetve a számukra elérhető preferenciális betét kerete felett helyeznek el összegeket az adott eszközökbe.

A "büntetésre" azért van szükség, mert a Monetáris Tanács tegnapi döntése értelmében az overnight betétek kamata mínusz 0,05 százalékra csökkent. Márpedig ha a bankok a rövid távú felesleges likviditásukat nem overnightba, hanem a tartalékrendszerbe (vagy a preferenciális betétbe) teszik, akkor elkerülhetnék a negatív kamatot. Ezt pedig nem szeretné a jegybanki vezetés, így a kötelező tartalékráta (illetve a preferenciális keret) fölötti részre innentől kezdve a nulla százalék vagy az overnight betét kamata közül a kisebbet fogják fizetni. Mivel ez utóbbi az alacsonyabb, ezért jönnek ezekre az instrumentumokra is a negatív kamatok.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke, aki kollegáival szerda reggel tartott háttérbeszélgetést a sajtó részére, elmondta, hogy ő személy szerint nem hisz a jelentős mértékű negatív kamatokban. A mostani -0,05 százalékos szint szerinte még technikai jellegű és nagyjából addig lehet tovább menni a mínuszos tartományba, amíg az el nem éri a készpénztartás díját.

Éppen ezért döntött úgy tegnapo a Monetáris Tanács, hogy innentől fogva nemcsak az alapkamatot, hanem a kamatfolyosó alját és tetejét is meg fogja határozni kamatdöntő ülésein. Vagyis az alapkamat mellett a folyosó szélességét is változtathatják.

A tegnapi kamatvágással kapcsolatban Nagy elmondta, hogy ciklusba kezdett az MT, vagyis legalább minimum két lépésből fog állni a mostani széria. Saját véleménye szerint egyébként a ciklus során minden hónapban lépni fog az MT és a korábbi hagyományok alapján a ciklus közben a vágások mértéke ugyanannyi lesz.  

2,8 milliárd egy autóért - gyönyörű autócsodák

A ciklus végén az MT olyan alapkamatot szeretne elérni, amelyet hossz távon, stabilan fenn tud tartani, rögzítette Nagy. Az alelnök szerint a tegnapi kamatvágást az is lehetővé tette, hogy a kéthetes betétek leépülése a terveknek megfelelően alakul, a bankok alkalmazkodása jelentős részben már megtörtént. Ez látszik abból is, hogy a március 16-i likviditásszűkülés - amiről múlt héten mi is beszámoltunk - alapvetően a kéthetes betétekből áramlott ki.

Fejlesztenék a BUBOR-piacot

Nagy a beszélgetésen elmondta, hogy a jegybank a közeljövőben nagy figyelmet fog fordítani a BUBOR-piacra, mivel az jelenleg nem tölti be funkcióját, ugyanis szinte teljes mértékben az alapkamathoz van tapadva. Így a jegybank a 12 legnagyobb bank részére május elejétől kötelező árjegyzést vezet be az 1 és a 3 hónapos BUBOR-ra. Az árjegyzést, illetve a piac építését pedig őszig monitorozni fogja az MNB.

Amennyiben teljesül a jegybank célja, akkor a mostani kamatfolyosóban (ami felfele kisebb, lefele nagyobb teret enged) inkább lefele mozdulhatnak el a BUBOR-kamatok, így pedig a lakossági, illetve vállalati hitelek referenciakamata csökkenhet, ami még olcsóbbá teszi a hiteleket.  Ez pedig egy újabb monetáris enyhítést jelentene.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Őrült tempót diktált az online kereskedelemŐrült tempót diktált az online kereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt tavaly az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom.

.
hirdetés
elrejt
 
.