Büntetni fogja az MNB a túltartalékolást


Mínusz 0,05 százalékos kamattal fogja "díjazni" a Magyra Nemzeti Bank azokat a kereskedelmi bankok, amelyek a kötelező tartalékráta felett, illetve a számukra elérhető preferenciális betét kerete felett helyeznek el összegeket az adott eszközökbe.

A "büntetésre" azért van szükség, mert a Monetáris Tanács tegnapi döntése értelmében az overnight betétek kamata mínusz 0,05 százalékra csökkent. Márpedig ha a bankok a rövid távú felesleges likviditásukat nem overnightba, hanem a tartalékrendszerbe (vagy a preferenciális betétbe) teszik, akkor elkerülhetnék a negatív kamatot. Ezt pedig nem szeretné a jegybanki vezetés, így a kötelező tartalékráta (illetve a preferenciális keret) fölötti részre innentől kezdve a nulla százalék vagy az overnight betét kamata közül a kisebbet fogják fizetni. Mivel ez utóbbi az alacsonyabb, ezért jönnek ezekre az instrumentumokra is a negatív kamatok.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke, aki kollegáival szerda reggel tartott háttérbeszélgetést a sajtó részére, elmondta, hogy ő személy szerint nem hisz a jelentős mértékű negatív kamatokban. A mostani -0,05 százalékos szint szerinte még technikai jellegű és nagyjából addig lehet tovább menni a mínuszos tartományba, amíg az el nem éri a készpénztartás díját.

Éppen ezért döntött úgy tegnapo a Monetáris Tanács, hogy innentől fogva nemcsak az alapkamatot, hanem a kamatfolyosó alját és tetejét is meg fogja határozni kamatdöntő ülésein. Vagyis az alapkamat mellett a folyosó szélességét is változtathatják.

A tegnapi kamatvágással kapcsolatban Nagy elmondta, hogy ciklusba kezdett az MT, vagyis legalább minimum két lépésből fog állni a mostani széria. Saját véleménye szerint egyébként a ciklus során minden hónapban lépni fog az MT és a korábbi hagyományok alapján a ciklus közben a vágások mértéke ugyanannyi lesz.  

2,8 milliárd egy autóért - gyönyörű autócsodák

A ciklus végén az MT olyan alapkamatot szeretne elérni, amelyet hossz távon, stabilan fenn tud tartani, rögzítette Nagy. Az alelnök szerint a tegnapi kamatvágást az is lehetővé tette, hogy a kéthetes betétek leépülése a terveknek megfelelően alakul, a bankok alkalmazkodása jelentős részben már megtörtént. Ez látszik abból is, hogy a március 16-i likviditásszűkülés - amiről múlt héten mi is beszámoltunk - alapvetően a kéthetes betétekből áramlott ki.

Fejlesztenék a BUBOR-piacot

Nagy a beszélgetésen elmondta, hogy a jegybank a közeljövőben nagy figyelmet fog fordítani a BUBOR-piacra, mivel az jelenleg nem tölti be funkcióját, ugyanis szinte teljes mértékben az alapkamathoz van tapadva. Így a jegybank a 12 legnagyobb bank részére május elejétől kötelező árjegyzést vezet be az 1 és a 3 hónapos BUBOR-ra. Az árjegyzést, illetve a piac építését pedig őszig monitorozni fogja az MNB.

Amennyiben teljesül a jegybank célja, akkor a mostani kamatfolyosóban (ami felfele kisebb, lefele nagyobb teret enged) inkább lefele mozdulhatnak el a BUBOR-kamatok, így pedig a lakossági, illetve vállalati hitelek referenciakamata csökkenhet, ami még olcsóbbá teszi a hiteleket.  Ez pedig egy újabb monetáris enyhítést jelentene.

mfor.hu
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
215 milliót dobnak szét Tarlósék a sportegyesületek között215 milliót dobnak szét Tarlósék a sportegyesületek között

A jövő heti közgyűlésen tárgyalja a főváros az előterjesztést.

.
hirdetés
elrejt
 
.