Elbukta Magyarország a vitát - megugorhat az államadósság


Az Eximbankot az állami háztartási körön belülre kellene sorolni, ez a lépés pedig jelentősen befolyásolhatja az államháztartás legfontosabb számait.

A statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság, a CMFB (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics) július 13-i határozatának értelmében az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás és mint ilyen az államháztartáson belülre kellene sorolni - írja a Portfolio. Ezzel a döntéssel a testület az Eurostatnak adott igazat az évek óta húzódó elszámolási vitában a magyar hatóságokkal szemben.

Korábban a KSH és a jegybank kért eligazítást az Eximbank ügyével kapcsolatban, mert az Eurostat szerint a pénzintézetet az államháztartáson belül kellene elszámolni. Ha azonban ezt megteszik, akkor az jelentős hatással lehet a magyar államadósságra.

Ez egyelőre a testület jellegéből fakadóan továbbra is csak ajánlásnak számít, vagyis a magyar államot ez nem kötelezi a jövőben arra, hogy az államháztartáson belül számolja el az Eximbankot, az Eurostat viszont megteheti, hogy a pénzintézettel kiegészített államháztartási adatokat közli majd.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.