Elindultak a HIRS-tenderek - 150 milliárd hitel a kkv-eknek


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első hitelezési feltételhez kötött kamatcsere tenderén a meghirdetett 200 milliárd forint több mint háromszorosa, 618 milliárd forint volt a bankok kereslete, a hitelintézetek a csütörtöki ügyletekkel arra vállaltak kötelezettséget, hogy az idén több mint 150 milliárd forinttal emelik a kis- és középvállalati szektornak (kkv) nyújtott hiteleiket.

Az MNB honlapján közzétett dokumentum szerint a 2015 novemberében meghirdetett piaci hitelprogram (php) első hitelezési feltételhez kötött kamatcsere-tenderén (HIRS) a részt vevő 11 bank összes ajánlatát elfogadták a gazdasági növekedés és a kkv-hitelezés felfutásának támogatása érdekében.

A csütörtöki tender sikere nagyban hozzájárul a php célkitűzésének eléréséhez, és megalapozza, hogy az idei évben a nettó vállalati, illetve kiemelten a kkv-hitelállomány 5-10 százalékkal emelkedjen - áll a közleményben.

A piaci hitelprogramban résztvevő bankok a HIRS igénybevételével számszerű, az ügyletérték negyedét kitevő hitelezési vállalást tesznek. A csütörtöki tenderen a 618 milliárd forintnyi ügylet megkötésével a bankok arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2016-ban, illetve az ügyletek fenntartása esetén az elkövetkező három évben évente 154,5 milliárd forinttal emelik a kkv-szektornak nyújtott hiteleiket.

A jegybanki tájékoztatás szerint, bár a becsült banki kereslet nagy része már az első tenderen megjelent, de az MNB - korábbi vállalásának megfelelően - a tendereket március végéig folytatja. Az MNB az összes beadott banki ajánlatot elfogadta.

A banki vállalások teljesülését az MNB ellenőrzi, a 2016-os évet 2017 első negyedévében.

Az MNB vállalta, hogy 2016. március végéig kéthetente hirdet HIRS-tendereket. Mivel a HIRS keretösszege 1000 milliárd forint, így a következő tendereken kisebb meghirdetések várhatóak. A közlemény szerint a bankok nagy része az előzetes indikációinak megfelelően vett részt a csütörtöki tenderen, a következőkön a banki érdeklődés csökkenhet.

MTI
Fájdalmak gyötrik?

Használja sportot segítő eszközeinket, amelyek segítségével gyorsabban pótolhatják a felhasznált anyagokat, segíthetik az izmok regenerációját, és gyorsíthatják az izom-, ínszalag- vagy ízületi sérülések gyógyulását. Nézze meg kínálatunkat!

További ajánlataink:

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Emiatt büntethetik januártól a vállalkozókatEmiatt büntethetik januártól a vállalkozókat

Januártól már a 20 fő feletti cégeknél is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt alkalmazni.

.
hirdetés
elrejt
 
.