Építőipar: példátlan mértékben emelkednek a költségek


Nagymértékben akadályozza az építőipar növekedését a kivitelezési költségek emelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya, ami az építkezések elhúzódását is okozhatja - hívta fel a figyelmet a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó közleményében.

Az előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, a kereslet növekedése pedig példátlan mértékben megemelte a költségeket - írták.

Havas Dávid, a CBRE projekt menedzsment és építési szolgáltatások részlegének vezetője a közlemény szerint úgy vélte, a tervezett fejlesztések megvalósításának legnagyobb akadálya a jó és szakképzett munkaerő hiánya lesz a következő években, hiszen hiány van mérnökökből, építőipari munkásokból.

Így újul meg a Postapalota

Tavaly a CBRE az irodai és kiskereskedelmi egységek kialakításakor legalább 15-20 százalékos általános drágulást mért az előző évhez viszonyítva. A költségek növekedése mind az anyag-, mind a munkaerő árának emelkedésében tetten érhető, és ez a trend a CBRE előrejelzései szerint folytatódni fog.

Az iparág jelentős visszaesést könyvelhetett el a válság után és a várt fellendülés nem megy egyik napról a másikra, főleg miután a korábban rendelkezésre álló képzett munkaerő egy része közben kiköltözött Nyugat-Európába - írták. Emellett az új jelentkezők és a friss diplomások számának csökkenése okozta az építőiparban foglalkoztatottak számának drasztikus, 26 százalékos visszaesését 2007 és 2012 között. Azóta kismértékű javulás következett, de még 2015-ben is a válság előtti szint alatt volt a foglalkoztatottak száma a szektorban, így a munkaerőhiány továbbra is az iparág szűk keresztmetszete marad, annak ellenére, hogy a visszaesést valamennyire kompenzálja az építőipari folyamatok és eszközök modernizálódása - áll a közleményben.

MTI


Olvasta már?



hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.