Észre sem vette a magyar turizmus az oroszok eltűnését


Rekordévet zárt a magyar turizmus, pedig 2015-ben látványosan elmaradtak az orosz turisták.

A korábbi évek sikersztorija volt az orosz reláció megerősítése, hiszen a kelet-európai országból jelentős számú turista érkezett. Az orosz látogatók ráadásul - ellentétben számos szomszédos országból érkező utassal, akik rokonlátogatóba érkezve kevesebb pénzt költenek – a szállodák számára komoly bevételt hoztak. Az érkezőket tekintve ugyan az említett szomszédos országok némelyikétől számbelileg elmaradtak, ám a kereskedelmi szálláshelyeken itt töltött vendégéjszakákat tekintve Németország után Ausztriával fej-fej mellett a második-harmadik legfontosabb küldő ország lett.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

Mind 2013-ban, mind 2014-ben 760 ezer feletti vendégéjszakát regisztrált a KSH az orosz turisták esetében, amely ugyan jócskán elmarad a 2 millió körüli, németországitól, ám mindkét évben meghaladta a szállodákban a britek által itt töltött napokat.

A 2014 nyarán kiélesedő konfliktus, illetve a kölcsönösen életbeléptetett embargó ugyan a turizmust direktben nem érintette, de várható volt, hogy nem lesz hatás nélküli. Hozzá kell tenni, hogy a viharfelhők 2014 utolsó negyedévében már elkezdtek gyülekezni, ám az akkori visszaesés még egyrészt nem volt látványos, másrészt éves szinten az erős első 9 hónap kompenzálta azt.

Tavaly azonban folytatódott a 2014 végén kezdődött rossz folyamat, és éves bázison nem túlzás azt állítani, hogy csúnyán visszaesett az orosz relációból érkező turisták által itt töltött vendégéjszakák száma. A fent említett 760 ezres szintről ugyanis 550 ezerre esett, ami 30 százalékos zuhanásnak felel meg.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A visszaesés persze nem egyformán érintett minden régiót, így országos szinten gyakorlatilag nem hagyott nyomot az oroszok "eltűnése", köszönhetően többek között annak, hogy néhány más ország esetében jelentősen javultak a számok. Az egyik leglátványosabb bővülést a brit látogatóknál tapasztalhattuk, akik a kieső bő 200 ezer orosz vendégéjszakának egy jelentős részét 130 ezret önmagukban pótoltak. Érdekesség, hogy a korábbi top három küldő ország másik két tagja kiegyenlítette egymást, hiszen a német turisták esetében mért néhány tízezres visszaesést az idelátogató osztrákok jórészt pótolták.

Ha a régiókat nézzük, akkor viszont látszik, hogy például a britek által kedvelt Budapest folytatta diadalútját és szépen bővült tavaly is, addig a német és orosz turisták egyik fő célpontja, a Balaton a külföldi vendégéjszakák tekintetében már messze nem zárt ilyen jó évet.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
"Strómancég" nyerte el az 1,8 milliárdos sportcsarnok munkáit"Strómancég" nyerte el az 1,8 milliárdos sportcsarnok munkáit

Egyedüli jelentkezőként épp, hogy csak megfelelt az ajánlati kiírásnak a 4 fős kis cég.

.
hirdetés
elrejt
 
.