Ezért titkolják a heti adósságszámokat!


Januártól kezdődően már nem közli az adósságkezelő a heti előzetes adósságszámokat, melynek okát nemrég elárulták.

Nem árulja el az ÁKK a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, sőt azt sem közölték, miért nem – közölte szűk egy hónappal ezelőtt a VG. Ezzel kapcsolatban Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a február 18-i Heti Válaszban megjelent interjújában úgy fogalmazott: a heti államadósság-számláló eltüntetésének oka nem az, hogy trükközni akarnak. A heti adósságadat becslés volt, a havi, negyedéves és éves tényadatok publikálása a fontos.

Ennél pontosabb információ eddig nem volt arról, miért is "titkolóznak" az adósságkezelőnél a becsült adatokat illetően, egy közérdekű adatigénylés során viszont kifejtették az indokokat. Sebián-Petrovszki László a DK pártigazgaztója szerette volna a januári heti adatokat megismerni. Az ÁKK a válaszában nemcsak azt fejtette ki, hogy miért nem tudja az adatigénylő rendelkezésére bocsátani az adatokat, de azt is elárulta, miért nem kerülnek ezek már közlésre.

Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

Lássuk az okokat!

1) Az ÁKK Zrt. tájékoztatásról szóló feladatát a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény határozza meg, melynek vonatkozó része "az államadósság alakulásáról, vagyis a tényadatokról szóló tájékoztatást teszi kötelezővé, ennek formáját, rendszerességét jogszabály nem részletezi, így ez az ÁKK Zrt. dönheti el".

2) Tényadatok alapján az államadósság heti rendszerességgel történő összesítése nem készül és korábban sem készült, mivel

  • az adatok terjedelme, ellenőrzése és esetleges korrekciói ilyen gyakorisággal nem végezhető el,
  • a heti időtáv nem alkalmas megalapozott következtetések kialakítására,
  • a tényadatok közlésénél az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően a havi vagy negyedéves rendszeresség a bevett.

3) Az eddig heti rendszerességgel közölt adatok becsült adatok voltak, amiket

"a sajtó gyakran félreértelmezett, mert az átmeneti adósságnövekedést "eladósodásként", az adósság csökkenését pedig "trükközésként" állította be. Ezek a sajtó útján nagy nyilvánosságot kapó félreértelmezések, megtévesztő tájékoztatások, az adósságkezelés végzése szempontjából aránytalan sérelmet okoztak és okozhatnak, valamint az államháztartás egésze stabilitásának szempontjából is rendkívül hátrányosak, így az  ÁKK Zrt. ezen szempontok alapján megszüntette az adatbecslést."

mfor.hu
Fájdalmak gyötrik?

Használja sportot segítő eszközeinket, amelyek segítségével gyorsabban pótolhatják a felhasznált anyagokat, segíthetik az izmok regenerációját, és gyorsíthatják az izom-, ínszalag- vagy ízületi sérülések gyógyulását. Nézze meg kínálatunkat!

További ajánlataink:

.
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Cikkajánló

Itt az első 2017-es bérkalkulátor!


Számolja ki 2017-es nettóját

.
hirdetés
Maradnak a britek az EU-ban - meghökkentő előrejelzések 2017-reMaradnak a britek az EU-ban - meghökkentő előrejelzések 2017-re

A Saxo Bank, idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

.
hirdetés
elrejt
 
.