Fogynak a jómunkásemberek...Zsiday Viktor Zsiday Viktor
alapkezelő

...és nem csak nálunk, hanem az egész régióban.

Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni a mellékelt grafikont, amin az euró-övezet, illetve a nem euróövezethez tartozó KEU és balti országok átlagos munkanélkülisége látható. A 2009-10-es sokk után ez utóbbi országok gyorsabban talpraálltak, a fölös munkaerőt Nyugat-Európába exportálták, és kihasználva az olcsó béreket és jellemzően nem túlértékelt devizáikat, valóban Európa motorjává váltak. Tehát nem csak Magyarországra igaz, hogy a munkaerőpiac szűkül, és szűkössége már az előző cikluscsúcs közelébe ért (bár úgy tűnik nálunk a legakutabb a probléma), hanem ez regionális trend.

Ez akkor válik érdekessé ha/amikor ezekben az országokban már túlfűtöttség lesz (nálunk már kezd kialakulni), valószínűleg az előző cikluscsúcshoz hasonló mutatók mellett. Mivel Európában láthatóan még sokáig kell stimulálni, ezért elméletileg a monetáris politikáknak divergálni kéne. Egyszerűbben fogalmazva: lehet, hogy az euróövezetben még évekig nulla lesz a kamat, de ezekben az országokban hamarosan dönteni kell majd, hogy kamatot emelnek vagy hagyják az inflációt emelkedni? Ha kamatot emelnek, akkor viszont ebben a hozamsivatagos környezetben nagy devizafelértékelődésre is sor kerülhet. Ha viszont nem fognak kamatot emelni, akkor elszáll az infláció. Ebben az esetben a reálfelértékelődés úgy valósul meg, mint ahogy Magyarországon a 2000-es években: a forint-euró árfolyam sehova nem ment, de a hazai infláció folyamatosan magasabb volt, mint az európai.

A régió devizái jellemzően olcsók, viszont nem tudjuk, hogy melyik jegybank melyik utat választja: a kamatemelős/nominálfelértékelődős, vagy az elinflálós politikát.

Van azért segítségünk: tudhatjuk a történelemből, hogy minél kevésbé független egy jegybank, annál inkább az inflációs szelepet választja, és minél függetlenebb, annál nagyobb az esélye, hogy magasabb kamatok, és nominálisan is erősebb deviza alakul ki...
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.