Fontos megállapodás született az egészségügyi dolgozókkal


Lezárták és aláírták az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetét. A dokumentumot az ágazat reprezentatív szakszervezetei és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága vezetői látták el kézjegyükkel.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke az aláírás előtt emlékeztetett arra, hogy a mostani megállapodás része a tavaly májusban indult sztrájktárgyalásoknak, amelyek folytatódnak.

Azt mondta, mindig is a tárgyalásos rendezés hívei voltak, aminek most megvan a kézzelfogható eredménye. Hozzátette: az egészségügyi vezetésben bekövetkezett személycserékkel sem torpant meg a kormányzat és a reprezentatív szakszervezetek közötti tárgyalás az ágazati kollektív szerződés megszületéséről.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rövid beszédében mérföldkőnek nevezte a mostani fejezeti aláírást. Úgy fogalmazott: nehéz út vár a felekre, hiszen a tárgyalások folytatódnak.

Az államtitkár közölte: nincs új kormány, nincs új program, csak az szeretnék megtartani, amit ígértek. Az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások nemcsak szimbolikusak az államtitkárság részéről - mondta -, hanem azt be is szeretnék fejezni. "Nem szaladunk el semmi elől, de szeretnénk konstruktívak, a hibákat feltáróak lenni" - tette hozzá.

Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a munka törvénykönyvének az ágazat dolgozóira nézve legkritikusabb részeit tekintették át, és a most aláírt fejezetben pontosítottak, "jobbítottak" a szakdolgozók javára. Az eseményen az egészségügyi szakmai kamarák - amelyek a sztrájktárgyalásokon részt vesznek, de köztestületként nem aláírói a kollektív szerződésmegállapodásnak - képviselői egyöntetűen pozitívan értékelték a fejezeti aláírást.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy nehéz és kemény munkával haladnak előre, de a problémákkal szembe kell menni, és keresni kell a megoldást. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan az ágazati kollektív szerződés többi pontjában is kézzelfogható eredmények lesznek. Thoma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (alágazati szinten reprezentatív testület) elnöke azt mondta, ez a részmegállapodás több mint tízéves méltánytalanságnak vet véget.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága 2015. májusban kezdett egyeztetéseket az ágazati reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek és az ágazati kamarák bevonásával.

A legutóbbi tárgyalási forduló február 10-én, szerdán volt. Akkor az államtitkárság azt közölte az MTI-vel, hogy konstruktív tárgyalási fordulót tartottak a felek. A tájékoztatás szerint a tárgyaláson az érdekképviseletek kifejezték: szeretnék módosítani az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt. A kötelező továbbképzésekhez kapcsolódó szabadnapok kiadásának témájában a felek abban állapodtak meg, hogy további szakértői munkára lesz szükség. Az egyeztetések két hét múlva folytatódnak.

MTI
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

Cikkajánló
.
hirdetés
Még mindig jobb bankba tenni a pénzt, mint otthon tartaniMég mindig jobb bankba tenni a pénzt, mint otthon tartani

Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, de van ahol szinte nulla a kamat.

.
hirdetés
elrejt
 
.