Fontos megállapodás született az egészségügyi dolgozókkal


Lezárták és aláírták az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetét. A dokumentumot az ágazat reprezentatív szakszervezetei és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága vezetői látták el kézjegyükkel.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke az aláírás előtt emlékeztetett arra, hogy a mostani megállapodás része a tavaly májusban indult sztrájktárgyalásoknak, amelyek folytatódnak.

Azt mondta, mindig is a tárgyalásos rendezés hívei voltak, aminek most megvan a kézzelfogható eredménye. Hozzátette: az egészségügyi vezetésben bekövetkezett személycserékkel sem torpant meg a kormányzat és a reprezentatív szakszervezetek közötti tárgyalás az ágazati kollektív szerződés megszületéséről.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rövid beszédében mérföldkőnek nevezte a mostani fejezeti aláírást. Úgy fogalmazott: nehéz út vár a felekre, hiszen a tárgyalások folytatódnak.

Az államtitkár közölte: nincs új kormány, nincs új program, csak az szeretnék megtartani, amit ígértek. Az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások nemcsak szimbolikusak az államtitkárság részéről - mondta -, hanem azt be is szeretnék fejezni. "Nem szaladunk el semmi elől, de szeretnénk konstruktívak, a hibákat feltáróak lenni" - tette hozzá.

Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a munka törvénykönyvének az ágazat dolgozóira nézve legkritikusabb részeit tekintették át, és a most aláírt fejezetben pontosítottak, "jobbítottak" a szakdolgozók javára. Az eseményen az egészségügyi szakmai kamarák - amelyek a sztrájktárgyalásokon részt vesznek, de köztestületként nem aláírói a kollektív szerződésmegállapodásnak - képviselői egyöntetűen pozitívan értékelték a fejezeti aláírást.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy nehéz és kemény munkával haladnak előre, de a problémákkal szembe kell menni, és keresni kell a megoldást. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan az ágazati kollektív szerződés többi pontjában is kézzelfogható eredmények lesznek. Thoma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (alágazati szinten reprezentatív testület) elnöke azt mondta, ez a részmegállapodás több mint tízéves méltánytalanságnak vet véget.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága 2015. májusban kezdett egyeztetéseket az ágazati reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek és az ágazati kamarák bevonásával.

A legutóbbi tárgyalási forduló február 10-én, szerdán volt. Akkor az államtitkárság azt közölte az MTI-vel, hogy konstruktív tárgyalási fordulót tartottak a felek. A tájékoztatás szerint a tárgyaláson az érdekképviseletek kifejezték: szeretnék módosítani az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt. A kötelező továbbképzésekhez kapcsolódó szabadnapok kiadásának témájában a felek abban állapodtak meg, hogy további szakértői munkára lesz szükség. Az egyeztetések két hét múlva folytatódnak.

MTITudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.