Gazdasági szükségállapotot hozott Chavez öröksége


Jóváhagyta a venezuelai legfelsőbb bíróság helyi idő szerint csütörtökön Nicolás Maduro államfő rendeletét, amelynek értelmében gazdasági szükségállapot lépett életbe az országban - jelentette pénteken több hírügynökség.

A bírói testület nem vette figyelembe, hogy az ellenzéki többségű parlament Maduro január közepén bejelentett rendeletét egy héttel később elutasította. "A rendelet közzétételékor hatályba lépett, legitimitása, érvényessége, hatálya és alkotmányossága visszavonhatatlan" - szögezte le a legfőbb bírói testület. A hatvannapos szükségállapot kiterjeszti az elnök hatáskörét, aki így beleavatkozhat a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezethet be annak érdekében, hogy "garantálja a hozzáférést" az alapvető élelmiszerekhez, árucikkekhez, gyógyszerekhez.

Ilyen autókat gyárt Észak-Korea

Az ellenzéki pártok mellett szakszervezetek és vállalatok is attól tartanak, hogy az elnöki rendelet veszélyezteti a magántulajdont, az infláció és a munkanélküliség növekedéséhez fog vezetni, az elnök gazdaságpolitikája pedig nem lesz hatékony a válsággal szemben.

Henry Ramos Allup, a venezuelai törvényhozás ellenzéki elnöke a szükségállapot bevezetésére reagálva felszólította a parlamenti többséget, hogy gyorsítsa fel az államfő mandátumának lerövidítését célzó folyamatot. Úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező napokban konkrét javaslatot tesznek arra, hogy eltávolítsák "ezt a kormánynak nevezett nemzeti szerencsétlenséget".

CSED, GYES, GYED kalkulátor

Számítsa ki, hogy mennyi CSED, GYED, illetve GYED-re jogosult!
CSED, GYES, GYED kalkulátor

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező ország gazdasága várhatóan az idén is csökkeni fog. Venezuela bevételeinek mintegy 96 százaléka származik kőolajtermékek exportjából, miközben az olaj ára az elmúlt időszakban a korábbi töredékére esett, ami miatt a dél-amerikai ország gazdasága mélyrepülésbe kezdett.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt - egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a WC-papírt is érintő - áruhiánnyal küzd, miközben hatalmas kőolajkészletei vannak. Maduro szocialista kormánya ellenfelei aknamunkáját, az ellenzék viszont az egykori buszvezetőből lett elnök elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Erre figyeljen, ha megnyeri a lottómilliárdokat!Erre figyeljen, ha megnyeri a lottómilliárdokat!

Hétvégén majdnem 3 milliárd forintot nyerhet az, aki jól tippeli meg az ötös lottó nyerőszámait. A leendő nyertesnek néhány dologra figyelnie kell.

.
hirdetés
elrejt
 
.