Hatalmasat ugrott az adósságunk januárban


Egy éve nem látott mértékben emelkedett az év első hónapjában a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága. Ez pedig a GDP-arányos rátában is látványosan megmutatkozik a becsléseink szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részletes januári költségvetési adatainak utolsó része az adósságadatokat taglalja, ami ezúttal azért is különösen lényeges, mert az Államadósság Kezelő Központ idén még heti előzetes adatot nem közölt az adósságra vonatkozóan.

Az NGM dokumentuma szerint a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága 25 180,3 milliárd forint volt január végén, 480 milliárddal több, mint tavaly év végén. A növekedés mértékét jól jelzi, hogy legutóbb pont egy évvel ezelőtt, 2015 januárjában volt ennél nagyobb növekedés az adósságban.

Az állomány megugrását azonban szinte borítékolni lehetett már hetekkel ezelőtt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év végi adósságráta beállítása érdekében decemberben jelentős összegű adósságcsökkentést hajt végre a kormány. Ezt a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számla (KESZ) drasztikus leapasztása mellett előtörlesztésekkel, devizakötvények visszavásárlásával éri el. Hasonló történt tavaly év végén is, amikor csak az utolsó hónapban több mint 800 milliárd forintot tüntettek el Orbánék a költségvetési adósságból.

Ennek és az év végi, vártnál nagyobb GDP-növekedésnek köszönhetően az adósságráta 75,5 százalékra süllyedt az előző évi 76,9 százalékról.

Mindezek után már borítékolható volt, hogy az év első hónapjában a csökkenés helyett a növekedés lesz a meghatározó az adósság esetében. Ehhez a tervezettnél nagyobb aukciós értékesítések, a vártnál is nagyobb mértékű lakossági állampapír-értékesítés, a mark-to-market betétek állományának növekedése járult hozzá, amivel párhuzamosan egyébként a kormány a KESZ-számláját is feltöltötte.

A központi kormányzati adósság mellett tavaly év végén az államháztartás rendszerében még 693,3 milliárdos adósság volt. A kettő összegét az MNB által kalkulált év végi GDP-re vetítve a GDP-arányos adósság ismét 76,9 százalékra ugrott, vagyis év végéhez képest 1,4 százalékpontos a növekedés mértéke. Pont annyi, mint amennyivel tavaly egész évben sikerült csökkenti az adósságrátát. Érdemes ugyanakkor azt is hangsúlyozni, hogy az adósság év közbeni állománya és az adósságráta pusztán tájékoztató jellegel bír; a lényeg az év utolsó napján érvényes állapot.

Székely Sarolta
mfor.huAjánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.