Ilyen se történt még februárban a munkaerőpiacon


Eddig még nem látott mértékben nőtt a versenyszférában alkalmazottak száma a legfrissebb statisztika szerint.

Februárban összesen 2,085 millió alkalmazott volt a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél, ami januárhoz képest rekordmértékű növekedés eredménye. Egyetlen hónap alatt ugyanis 39,2 ezren tudtak elhelyezkedni a versenyszférában, ilyenre pedig 2009-ig visszamenőleg nem volt példa, a válság utáni években ebben az időszakban a létszám csökkenése volt jellemző egészen 2013-ig, majd ezután néhány ezres bővülés mutatkozott.

Mivel a versenyszféra létszámbővülése mellett a közszféra a közmunkások alacsonyabb száma miatt pár ezer fővel zsugorodott, nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedés mutatkozott. Februárban így már 3,086 millió alkalmazott volt a vizsgált cégeknél.

A bérek látványos emelkedése folytatódott februárban is - és vélhetően ez az egész évre jellemző lesz a nagymértékű minimálbér-emelés miatt.

  • Országos átlagban 182 741 forint volt az átlagos nettó bér, ami 10,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit,
  • a versenyszférában 9,3 százalékkal 191 250 forintra,
  • a közszférában pedig 13,8 százalékkal 168 366 forintra nőtt az átlagos nettó bér.

Noha februárban már igencsak megugrott az infláció, átlagosan 2,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a béremelkedés üteme miatt így is jelentős reálbér-emelkedésről árulkodik a statisztika.

  • Országos átlagban 7,6,
  • a versenyszférában 6,2,
  • a közszférában pedig 10,6 százalékkal ér többet a hazavitt bér idén, mint egy évvel korábban.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.