Irak elkezdett gázt exportálni


Az iraki olajminisztérium szóvivője szerint vasárnap sor került az ország első cseppfolyósított földgáz exportjára.

Irak hosszú ideje szeretett volna földgázt exportálni, az 1970-es években ezt az Iránnal folytatott háború akadályozta meg. Bagdad számára rendkívül fontos a bevételek biztosítása az Iszlám Állammal folytatott költséges háború közepette.

Aranyat, ezüstöt, olajat venne, vagy eladna?

A szóvivő elmondta: a hajó vasárnap futott ki a földgázszállítmánnyal az ország déli részén található Umm Kaszr kikötőjéből, mintegy 10 ezer köbméternyi cseppfolyósított földgázzal. A kormányzati tisztviselő nem árulta el a vevőt és az sem, hogy mekkora értéket képvisel a panamai zászló alatt futó szállítmány.

A földgázt a Basra gázipari cég termelte ki, amelynek többségi tulajdonosa az állami South Gas Company, míg a brit-holland Royal Dutch Shell 44, a japán Mitsubishi Corp. 5 százalékban tulajdonos a közös vállalatban. Irak földgázkészletét 112 ezer milliárd köbméterre becsülik.

Irakba építenék fel a világ legmagasabb épületét

Irak ezen kívül a világ negyedik legnagyobb olajkészletét is birtokolja, amely mintegy 143,1 milliárd hordót tesz ki. Az ország bevételeinek 95 százaléka származik olajból. Az olajminisztérium adatai szerint Irak idén februárban átlagosan napi 3,225 millió hordó olajat exportált, amely jelentősen alatta van a költségvetésben tervezett mennyiségnek. A múlt hónapban mintegy 2,2 milliárd dollár bevétel származott az olajexportból, hordónként 23 dolláros olajár mellett.

Irak idei költségvetését 45 dolláros olajáron tervezték, napi 3,6 millió hordó export mellett. A különbség miatt a büdzsé mintegy 20,5 milliárd dollár hiányt mutat, amelyet a kormány belföldi és nemzetközi hitelezőktől felvett kölcsönnel pótolna.

MTI
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Felcsútnak hiányzik a gázszerelőFelcsútnak hiányzik a gázszerelő

Pedig a Fejér megyei település a gázszerelője miatt kerül szinte naponta a lapokba.

.
hirdetés
elrejt
 
.