Irak elkezdett gázt exportálni


Az iraki olajminisztérium szóvivője szerint vasárnap sor került az ország első cseppfolyósított földgáz exportjára.

Irak hosszú ideje szeretett volna földgázt exportálni, az 1970-es években ezt az Iránnal folytatott háború akadályozta meg. Bagdad számára rendkívül fontos a bevételek biztosítása az Iszlám Állammal folytatott költséges háború közepette.

Aranyat, ezüstöt, olajat venne, vagy eladna?

A szóvivő elmondta: a hajó vasárnap futott ki a földgázszállítmánnyal az ország déli részén található Umm Kaszr kikötőjéből, mintegy 10 ezer köbméternyi cseppfolyósított földgázzal. A kormányzati tisztviselő nem árulta el a vevőt és az sem, hogy mekkora értéket képvisel a panamai zászló alatt futó szállítmány.

A földgázt a Basra gázipari cég termelte ki, amelynek többségi tulajdonosa az állami South Gas Company, míg a brit-holland Royal Dutch Shell 44, a japán Mitsubishi Corp. 5 százalékban tulajdonos a közös vállalatban. Irak földgázkészletét 112 ezer milliárd köbméterre becsülik.

Irakba építenék fel a világ legmagasabb épületét

Irak ezen kívül a világ negyedik legnagyobb olajkészletét is birtokolja, amely mintegy 143,1 milliárd hordót tesz ki. Az ország bevételeinek 95 százaléka származik olajból. Az olajminisztérium adatai szerint Irak idén februárban átlagosan napi 3,225 millió hordó olajat exportált, amely jelentősen alatta van a költségvetésben tervezett mennyiségnek. A múlt hónapban mintegy 2,2 milliárd dollár bevétel származott az olajexportból, hordónként 23 dolláros olajár mellett.

Irak idei költségvetését 45 dolláros olajáron tervezték, napi 3,6 millió hordó export mellett. A különbség miatt a büdzsé mintegy 20,5 milliárd dollár hiányt mutat, amelyet a kormány belföldi és nemzetközi hitelezőktől felvett kölcsönnel pótolna.

MTI


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Péterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknakPéterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknak

Haladéktalanul meg kell kezdeniük a felkészülést az egy év múlva hatályba lépő Európai Adatvédelmi Rendeletben foglaltak betartására a magyar vállalatoknak.

.
hirdetés
elrejt
 
.