Kezeljük óvatosan a közmunka "sikerét"!


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Noha a legfrissebb adatok szerint látványosan megugrott a közfoglalkoztatásból kilépők száma, ami még a felelős tárca szerint is a fokozódó munkaerőpiaci aktivitásnak köszönhető, érdemes fenntartásokkal kezelni a számokat. Egy fecske még sosem csinált nyarat!

A Belügyminisztérium legfrissebb, szeptemberre vonatkozó statisztikái szerint egyetlen hónap alatt több mint 54 ezren léptek ki a közfoglalkoztatásból az augusztusi közel 7000 fő után. A közmunkában is jellemző fluktuáció miatt így végeredményben kicsivel több mint 30 ezer fővel apadt a létszám.

A tárca az adatokhoz fűzött magyarázatában a következőképpen elemzi a számokat:

"A megnövekedett kilépések száma egyértelműen a munkaerő-piaci élénküléssel magyarázható, a kilépők számának növekményéből ugyanis 2/3-nyian közös megegyezéssel léptek ki a közfoglalkoztatásból. E kilépési ok mögött jellemzően elhelyezkedés áll. A megnövekedett kilépések igazolják a megyei és járási hivatalok azon tapasztalatait, miszerint a közfoglalkoztatásban megnövekedett a fluktuáció, nőtt az elhelyezkedések száma és ezzel együtt a ki- és belépések gyakorisága."

Két nagyon fontos dologról azonban mintha elfeledkeztek volna.

1) Igaz ugyan, hogy egy hónap alatt megnyolcszorozódott a kilépők száma, ám pont ugyanez történt tavaly szeptemberben is, sőt az egész év során az ideihez hasonló folyamatok zajlottak. Akkor majdnem a 10-szeresére emelkedett a létszám, 8000-ről 77 ezerre, ami után októberben már mindössze 6800-an léptek ki a közmunkából.

Akkor a következő volt a kiugró adat magyarázata:

"A megemelkedett ki- és belépési forgalom annak köszönhető, hogy az augusztus végén lejáró hosszabb idejű közfoglalkoztatási szerződések részben meghosszabbításra, részben újrakötésre kerültek, amely fluktuációt okozott a be- és kilépési létszámokban."

Indoklástól függetlenül a számok szintjén maradva nagyobb eséllyel beszélhetünk idén is "szeptember-specifikus" hatásról, mint "kiútról a közmunkából", vagy egyfajta piaci fordulatról, melynek eredményeként a közmunkások elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedése gördülékenyebbé válna. 

2) Ahogy a munkaerőpiacnak, úgy a közfoglalkoztatásnak is van egy sajátos éven belüli szezonalitása, melyről szintén nem esett szó a közmunka "sikerének" tárgyalásakor.

Szeptemberben ugyanis elkezdődnek az őszi betakarítási munkák, mellyel a közmunkások több bért kereshetnek, mint az állami foglalkoztatás keretén belül, ahol 2015 eleje óta nem volt bérnövekedés (és információk hiányában egyelőre az is kérdéses, hogy jövőre lesz-e). Így az átmeneti jellegű mezőgazdasági munkáért cserébe többen adhatják fel a közfoglalkoztatást, majd annak végével a szeptemberben kilépők többsége újra az állástalanok, majd a közmunkások között találhatja magát.

Éppen ezért érdemes fenntartásokkal kezelni a közmunka "sikerét", azt ugyanis majd csak az októberi adatok tudják megerősíteni, netán megcáfolni. Egy fecske ugyanis még sosem csinált nyarat!

Székely Sarolta
mfor.huAjánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.