Kisebb növekedést vár a Fed


Csökkentette gazdasági növekedési előrejelzését és mérsékelte inflációs várakozásait is a Fed szerdai kamatdöntésének indoklásában.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján kedd-szerdai kamatdöntő ülésén.

A döntés indoklásában a Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC (Federal Open Market Committee) megállapította, hogy a legutóbb, januári ülés óta az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye mérsékelt ütemben növekedett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi hátráltató tényezők ellenére is. A lakossági kiadások mérsékelt ütemben növekedtek, a lakáspiaci aktivitás is javult, a vállalati beruházások és a nettó export azonban gyengén alakult.

A legutóbbi makrogazdasági adatok alapján a foglalkoztatási helyzet további javulására lehet számítani - állapítja meg a dokumentum.

Az infláció azonban az elmúlt néhány hónapban tapasztalt emelkedés ellenére is az energiaárak és az importárak csökkenése miatt gyengén alakult, az inflációs várakozások így továbbra is elmaradnak a testület hosszabb távra kitűzött kétszázalékos céljától.

A Fed mandátumának megfelelően monetáris intézkedéseivel a foglalkoztatás növelésére és az árstabilitás megőrzésére törekszik - szögezi le a dokumentum. Ezzel összhangban a megfelelő intézkedések alkalmazásával a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás mérsékelt ütemű további javulására lehet számítani.

A világgazdasági környezet azonban számos kockázati tényezőt támaszt a növekedéssel és az infláció alakulásával szemben.

A további monetáris szigorítások időzítéséről és mértékéről a már meghozott intézkedések hatékonyságának kiértékelése alapján dönt a testület.     

A FOMC az idei GDP-növekedési előrejelzését 2,2 százalékra csökkentette a decemberi előrejelzésben tett 2,4 százalékról, a 2017-es évit 2,1 százalékra 2,2 százalékról. A 2018-as és a hosszabb távú előrejelzést 2,0 százalékon változatlanul hagyta.

A munkanélküliségi ráta alakulásáról a mostani előrejelzésben a decemberihez képest kedvezőbb képet festett a Fed: az idei még 4,7 százalék lesz a decemberivel megegyező módon, 2017-ben azonban 4,6 százalékra csökken, 2018-ban pedig 4,5 százalékra. A decemberi prognózisban még mindkét évre 4,7 százalékot jelzett a Fed, hosszabb távon pedig 4,9 százalékot, amit most 4,8 százalékra csökkentett.

Az idei inflációs várakozást a decemberi 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a Fed, a 2017-es és 2018-as évekre vonatkozót azonban megtartotta 1,9 és 2,0 százalékon, valamint a hosszú távút is 2,0 százalékon.

A kamattartó döntés indoklásának közzétételét követően a határidős kamatügyletek alapján a piacon 14 százalékra teszik annak a valószínűségét, hogy a Fed következő ülésén kamatot emel. Előzőleg 26 százalék volt ennek a valószínűsége. Egy júniusi kamatemelés valószínűsége pedig 43 százalékra csökkent 52 százalékról, a decemberi emelés valószínűsége pedig 74 százalékra 82 százalékról.

MTI
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.