Orbán bejelentette: kvótaügyi népszavazás leszSzerdán 13:00-kor a parlamentben tart rendkívüli sajtótájékoztatót a kormányfő, az eseményről élőben tudósítunk.

Azért kértem az Önök figyelmét, mert a kormány a ma reggel kezdődő ülésén több döntést hozott. Egy pedig érdeklődést tarthat számot - kezdte beszédét a miniszterelnök. A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kiírásáról - jelentette be.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

- így szól a kérdés, amit hitelesítés céljából be is nyújtottak az NVI-nek.

Orbán szerint a demokrácia lényege, hogy nem hozhatunk az emberek feje felett meghatározó döntéseket. A kvóta pedig újrarajzolná Magyarország és Európa vallási, kulturális, etnikai arculatát. Ezért a kormány úgy látjat, hogy erre nincs felhatalmazása Brüsszelnek, és semmilyen uniós testületnek.

Ha betelepedési kvótát vezetnek be az emberek megkérdezése nélkül, az visszaélés lenne a hatalommal - jelentette ki Orbán. 

A miniszterelnök szerint a lényeg, hogy nem dönthet más arról, hogy mi magyarok kikkel éljünk.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése ezzel a mondattal véget is ért, a jelenleg is zajló kormányülés miatt "korlátozott számban" még érkeznek kérdések a kormányfőhöz.

A TV2 riportere a választási irodánál kedden kialakult tömegjelenettel kapcsolatban kérdezte a kormányfő véleményét. 

Nem kell összekeverni a szezont a fazonnal. Nem életmód kérdést teszünk fel - válaszolta a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor: "nem először alakul ki ilyen helyzet a választási irodánál népszavazási kérdés benyújtásakor. Ezek méltatlan helyzetek".

"Kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy a vonatkozó jogszabályok nem jók" - mondta Orbán, ezért azt kéri, hogy a Nemzeti Választási Iroda vagy az NVB elemezze a helyzetet, nézzen szembe fenntarthatatlanságával és tegyen javaslatot arra, hogy megváltoztassák a jelenlegi szabályozást, ez ugyanis a kormányfő szerint nem biztosítja a méltányos, fair körülményeket.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.