Leszakadóban a nyugdíjasok


De év végén érkezik a több tízezres pluszpénz.

A friss béradatok szerint továbbra is szélesre nyitott az olló az aktív munkavállalók és a nyugdíjasok vásárlóereje között idén. A Központi Statisztikai Hivatal mai jelentése szerint a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek idén az első két hónapban. Ebben az időszakban 2,6 százalékos volt az infláció, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok egyelőre épp ellenkező pályán mozognak, mint a munkavállalók: az időskori járandóságok veszítenek a reálértékükből. Mint közismert, januárban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami a 2,6 százalékos infláció mellett valóban veszteséget hoz az időseknek.

A számok az év végén szebbek lesznek

A számok az év végén szebbek lesznek 

Az alkalmazotti és nyugdíjas társadalmi réteg pillanatnyi jövedelmi helyzetében a következő hónapokban sem lesz markáns változás, arra viszont számítani lehet, hogy az inflációs nyomás valamennyire enyhül az előttünk álló időszakban. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke valamit javulni fog tavasz-nyár táján.

Az viszont egyre biztosabb, hogy év végén extra pénz áll majd házhoz. Egyrészt a magasabb infláció miatt válnak kiegészítésre jogosulttá az idősek, másrészt a meglóduló, 4 százalék körüli gazdasági növekedés is prémiumot jelent számukra. Összességében akár több tízezer forint pluszpénz is érkezhet a számlákra karácsony előtt, jelen állás szerint.

Ami pedig a jövő évet illeti, egy kiszivárgott nemzetgazdasági minisztériumi előkészítő anyag szerint a kormány az ideinél gyorsabb, 2,9 százalékos inflációval számol 2018-ra. Mivel a nyugdíjemelést ehhez a mutatóhoz kötik, a járandóságok is pont ekkora mértékben emelkedhetnek majd. S bár a tárca nem erősítette meg, hogy a dokumentum valóban a hivatalos előrejelzéseket tartalmazza – különös tekintettel a költségvetés egyenlegének alakulására -, a makropálya kapcsán egy miniszteri nyilatkozatból már kiderült, hogy a megszellőztetett dokumentum számai mégis a kormány várakozásait tükrözhetik.

Baka F. Zoltán

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Ha jó nyugdíjat szeretne, van jobb is, mint az önkéntes pénztárHa jó nyugdíjat szeretne, van jobb is, mint az önkéntes pénztár

Mit csináljon az a 40-es évek elején járó ember, aki csak most kapcsol, hogy 20-25-30 év múlva valamilyen nyugdíjat szeretne kapni?

.
hirdetés
elrejt
 
.