Londoni elemzők: Jókor jött a sávfelszámolásTisztább pénzügypolitikai célkövető helyzetet teremt a forint árfolyam-ingadozási sávjának keddtől érvényes eltörlése, amely ugyanakkor megerősíteni látszik azt a várakozást, hogy Magyarország 2014 előtt nem lesz az euróövezet tagja - áll a Fitch Ratings londoni elemzésében.

Tökéletes

Az árfolyamsáv eltörlésének váratlan bejelentését más nagy londoni házak is kedvezően fogadták. Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci stratégiáért felelős igazgatója a bejelentés után azt mondta az MTI-nek, hogy a sáv eltörlésének időzítése "tökéletes", mivel a forint "éppen jó messze volt" a sáv erős végétől.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a forintsáv felszámolásával eltűnik az árfolyamkövetés és az MNB három százalékos inflációs céljának teljesítése közötti "potenciális ellentmondás ... a potenciálisan egymást zavaró kettős pénzügypolitikai célkövetés".

Raffaella Tenconi, a Dresdner Bank londoni befektetési érdekeltségének (Dresdner Kleinwort) Magyarország-elemzője szerint a forint árfolyamsávjának eltörlése "rendkívül kedvező", mivel annak jele, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "továbbra is erős vezető pozícióban van", és változatlanul elkötelezett a mély szerkezeti reformok mellett.

A Dresdner londoni elemzője szerint a sáv felszámolása ugyanakkor tovább fokozza az arra irányuló nyomást, hogy a jegybank és a kormány koherens, átlátható gazdaságpolitikát folytasson, megakadályozandó a meredek árfolyamkorrekciókat a magyar befektetési konstrukciókban.

A Fitch Ratings londoni elemzése szerint az euróhoz kötött árfolyamsáv feladásának nem lesz közvetlen hatása a forint (külső) értékére, mivel a forint az utóbbi időkben 265 körüli árfolyamon mozgott, és ezt eddig sem korlátozta a sáv.

A forintárfolyamnak ugyanakkor a továbbiakban is jelentős szerepe lesz az MNB pénzügypolitikai döntéseiben, tekintve az árfolyamváltozásoknak az árakra gyakorolt átszűrődő hatását és a magánszektor jelentős mértékű deviza-eladósodottságát, áll a Fitch londoni kommentárjában.

Az elemzés szerint az árfolyam-lebegtetés bevezetése megerősíti a Fitch azon nézetét, hogy nem valószínű Magyarország 2014 előtti eurócsatlakozása, azzal együtt sem, hogy a konvergencia-program legutóbbi változata akár 2012-re is megteremtheti a feltételeket. Nem sok értelme lenne ugyanis az euróövezet előtti átváltási mechanizmussal (ERM-II.) gyakorlatilag azonos rendszer feladásának, ha a magyar hatóságok 2012-re terveznék az euróövezeti csatlakozást, ez ugyanis azt jelentené, hogy 2009 első felében be kellene lépni az ERM-II.-be, fejtegetik a Fitch Ratings londoni elemzői.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.