MNB: szükség esetén további lazítás várható nem hagyományos eszközökkel


Amennyiben a monetáris tanács szükségesnek ítéli, további lazítást hajthat végre, elsősorban a meglévő, nem hagyományos eszközök alkalmazásával - közölte az MNB a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében, miután a jegybanki alapkamatot a várakozásoknak megfelelően változatlanul 1,35 százalékon hagyta a testület.

A közlemény szerint a monetáris tanács folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a lazább monetáris kondíciók biztosítják-e az inflációs cél fenntartható elérését. Ennek keretében kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különös tekintettel az Európai Központi Bank intézkedéseire.

Hozzátették, a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van a 3 százalékos inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Pénzt keresne a részvénypiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

Felidézték, hogy a jegybank által bevezetett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök is a hosszú hozamok csökkenésének és ezáltal a monetáris kondíciók lazításának irányába hatnak. Csökkentek a hosszú állampapírpiaci hozamok az önfinanszírozási program harmadik fázisának meghirdetését követően, a csökkenés folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A jegybank a kéthetes betét fokozatos kivezetésével, valamint a jegybanki kamatcsere-ügyletek aktívabb használatával is támogatja a monetáris politikai célokat.

A tanács indoklásában kifejti: 2015 decemberében az éves inflációs ráta emelkedett, míg a maginfláció nem változott. Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Kiemelik, hogy az olajárak érdemben csökkentek, aminek következtében az infláció rövid távon elmaradhat a korábbi várakozásoktól. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a gyorsuló bérek eredményeként a maginfláció fokozatosan növekedhet, azonban a tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szintre süllyedtek. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

A harmadik negyedévben a korábbiaknál visszafogottabb ütemben folytatódott a hazai gazdaság bővülése az MNB szerint. A lassuláshoz elsősorban a mezőgazdaság visszaesése és az ipari teljesítmény dinamikájának mérséklődése járult hozzá. A kiskereskedelmi forgalom novemberben az elmúlt hónapokhoz hasonlóan stabil bővülést mutatott, a termékek széles körében nőtt az értékesítés. A foglalkoztatás enyhén emelkedett, a munkanélküliség az előző havi stagnálást követően ismét csökkent.

A feltörekvő piacok visszafogottabb növekedése és az európai uniós forrás-beáramlás lassulása mérsékli az idei növekedést. Élénkülés 2016 második felétől várható, főként a felvevőpiacok gazdasági teljesítményének erősödése, valamint a jegybanki és kormányzati intézkedések hatásainak eredményeként - írja a jegybank.

A tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll, így a kibocsátási rés csak az előrejelzési időszak végén záródik. A monetáris tanács szerint mérsékli a növekedési ütem lassulását az MNB növekedéstámogató programja, valamint az új, lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések. Ezek mellett érdemben támogatja a gazdaság bővülését a háztartások emelkedő fogyasztása a következő években is.

Mint írják, december második felében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését követően - az irányadó kamat 0,0-0,25 százalékos sávját 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra emelte - átmenetileg javult a befektetői kedv. Januárban a kedvezőtlen kínai makrogazdasági adatok, a kínai tőzsde esése, valamint az olajárak érdemi mérséklődése következtében a kockázati mutatók egyes feltörekvő országokban jelentősen emelkedtek. Az időszak végén az Európai Központi Bank kommunikációja kedvezően hatott a befektetői hangulatra.

Az MNB a közleményben kitér arra, hogy a magyar pénzpiacok a romló befektetői környezetben is stabilak maradtak. A forint árfolyama erősödött, a hazai kockázati mutatók vegyesen alakultak az előző, december 15-i kamatdöntés óta eltelt időszakban. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

MTI
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok

1897. február 15-én avatták fel Budapest legnagyobb vásárcsarnokát, a Központi Vásárcsarnokot a Vámház körúton.

.
hirdetés
elrejt
 
.