3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Legalább tíz évig a jelenlegi válság előtti szint felett maradnak a globális élelmiszerárak, amelyek "paradigmaváltáson" mentek át, áll az OECD és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által készített, jövő héten megjelenő közös jelentésben.

Az elemzés szerint, amelynek előzetes összefoglalójából a csütörtöki Financial Times idéz, az élelmiszerárak "magasabb síkra tolódtak át", és ennek oka a bioüzemanyag-ipar, valamint a fejlődő országok - például Kína - által támasztott, növekvő kereslet. A 2008-2017-re szóló előrejelzés szerint a nominális élelmiszerárak jelentősen meg fogják haladni a múltbeli szinteket, jóllehet süllyedni fognak a mostani árrekordokról.

A jelentés szerint 2017-ben a kukorica 15 százalékkal, az olajosmag 33 százalékkal, a búza 2 százalékkal, a rizs 1 százalékkal lesz drágább a 2005-2007-es átlaghoz mérve, inflációval kiigazítva. A tartós élelmiszerár-inflációt független londoni elemzők is jósolják. A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után közkeletű nevén Chatham House - által minap kiadott átfogó elemzés szerint jóllehet az árkiugrások nem ismeretlenek a mezőgazdaságban, a mostani helyzetet azonban szokatlanná teszi, hogy szinte az összes élelmiszer- és takarmányipari termékcsoport ára meredeken emelkedik, nem csak néhányé.

A tekintélyes londoni elemző központ szakértői szerint az áremelkedés fontos eleme - amely becsülhetően 30 százalékot ad a dráguláshoz - a bioüzemanyagok terjedése. Az Egyesült Államokban az etanolgyártás jelenleg a kukoricatermés 20 százalékát emészti fel, de 2016-ra az arány valószínűleg 32 százalékra emelkedik, állt a Chatham House előrejelzésében.

Az elemzés szerint a fő ellátási oldali gondok között van a lassú reakció is: az agrárágazat minden 10 százaléknyi áremelkedésre összességében alig 1-2 százaléknyi termelésnöveléssel reagál, a jelenlegihez hasonló heves ármozgások idején pedig még kevesebbel.

A rövidebb távú gondokat tetézi a termékpiaci spekuláció is, a befektetők ugyanis e piacokra menekülnek a dollár árfolyamzuhanása, valamint a részvény- és adósságpiacok gyengülése elől. A jelentés szerint azonban az összkép különösen fontos összetevője a gyors jövedelemnövekedés az olyan felzárkózó gazdaságokban, mint Kína és India; ez az elmúlt időszak élelmiszerár-emelkedésének hozzávetőleg a felét okozhatta. A Chatham House elemzése idézett egy világbanki becslést, amely szerint 2030-ig 50 százalékkal kellene növelni az élelmiszertermelést - ezen belül a hústermelést 85 százalékkal - a várható kereslet kielégítésére.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!