Meghökkentő adatok a magyar nyugdíjrendszerről


Már-már - enyhe túlzással - egyedülállónak is nevezhetjük a magyar nyugdíjrendszer felépítését. Egy friss statisztika szerint ugyanis nincs még egy olyan ország, ahol ennyire magas lenne az állami nyugdíjpillér részesedése az időskori jövedelmekből.

Magyarországon a nyugdíjasok jövedelmének 88,8 százalékát teszik ki az állami juttatások - derül ki az OECD Facebook-oldalán nemrég közzétett diagramból. Ennyire nagymértékben pedig egyik OECD-országban sem támaszkodnak az állami pillérre.

Mögöttünk Belgium áll 84,4 százalékkal, a dobogó harmadik fokán pedig a szomszédos Ausztria szerepel 82,4 százalékos részesedéssel. És ezzel lényegében fel is soroltuk azokat az országokat, ahol a nyugdíjasok 80 százaléknál nagyobb mértékben támaszkodnak az állami pillérre. A rangsor másik végén mindössze 4,2 százalékos állami részaránnyal szerepel Franciaország, vagyis az állam költségvetésre már szinte elenyésző mértékben nehezedik az időskorúak ellátásának súlya.

Ezek a legőrültebb munkák

Érdemes egy pillantást vetni a visegrádi országokra is, melyek közül utánunk a cseheknél a legjelentősebb az állami pillér, 77,5 százalékban az állam biztosítja a jövedelmet a nyugdíjasoknak. Ezt követően Szlovákiában 73,7 százalékos az arány, Lengyelországban pedig a legalacsonyabb, 69,7 százalékos.

Honnan van még jövedelmük a nyugdíjasoknak?

Alapvetően nagy különbségek nincsenek az egyes országok nyugdíjrendszerét illetően, az időskorúak jövedelemforrásait ugyanazok a tételek jelentik, csak más-más arányban. Így van:

  • az állami juttatás,
  • sok országban van foglalkoztatói juttatás, ami nálunk ismeretlen fogalom,
  • léteznek a tőkejövedelmek, vagyis a nyugdíjpénztárak és egyéb megtakarítások,
  • illetve a munkajövedelem.
Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Magyarországon a nyugdíjak a 88,8 százalékos állami juttatás mellett 8,6 százalékban származnak munkajövedelemből és csupán 2,5 százalék a tőkejövedelem. Utóbbival egyébként meglehetősen rosszul állunk, hiszen ennél kisebb súlya a megtakarításoknak, nyugdíjpénztáraknak mindössze 4 országban van:

  • Csehországban 1,5 százalék,
  • Lengyelországban 1 százalék,
  • Észtországban 0,9 százalék,
  • Szlovákiában pedig 0,7 százalék.

Vagyis lényegében a visegrádi országok azok, ahol ennyire kismértékben támaszkodnak az nyugdíjasok a megtakarításokra. Esetükben a helyzet annyiban másabb, hogy sokkal "dolgosabbak" a cseh, lengyel és szlovák nyugdíjasok a magyarnál, hiszen minimum kétszer nagyobb arányban származik jövedelmük munkavégzésből.

Ami a munkajövedelmeket illeti, az adat szintén megerősíti, mennyire az államra támaszkodnak az időskorúak. Igaz, a munkaerőpiac állapota sem segíti elő azt, hogy nyugdíjasként ilyen forrásból is jövedelemhez jussanak azok, akiknek állapota megengedi és szeretnének is aktív időskort élni. A magyaroknál egyedül a francia nyugdíjasok dolgoznak a legkevesebbet az adatok szerint. Munka ugyanis a jövedelmüknek mindössze 5,7 százalékát biztosítja. A legtöbb nyugdíjas egyébként Mexikóban dolgozik, ahol a második legkisebb a tagállamok sorában az állami nyugdíj szerepe.

CSED, GYES, GYED kalkulátor

Számítsa ki, hogy mennyi CSED, GYED, illetve GYED-re jogosult!
CSED, GYES, GYED kalkulátor

Végezetül az utolsó jövedelemforrás, amiről eddig még nem esett szó, az a foglalkoztatói nyugdíj, amikor is a korábbi munkáltató biztosít valamilyen konstrukcióban jövedelmet a nyugdíjasnak. Finnországban és Franciaországban van a legnagyobb szerepe a nyugdíjas jövedelmekben: a finneknél a nyugdíjak 72,3 százalékának ez a forrása, míg a franciák esetében ez 70,4 százalékot biztosít. A fenti ábrából jól látszik, hogy míg a fejlett nyugati országokban ez egy igen meghatározó pillére a nyugdíjrendszernek, addig a zömében déli és közép-kelet-európai országok számára ismeretlen megoldás.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok

1897. február 15-én avatták fel Budapest legnagyobb vásárcsarnokát, a Központi Vásárcsarnokot a Vámház körúton.

.
hirdetés
elrejt
 
.