Megindult a magyar gazdaság: az építőipar és az EU-pénzek húzzák


Az év első negyedévében 4,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, ami a vártnál kedvezőbb eredmény. Igaz, a jelentős fejlődésre számítani lehetett a részben a bázishatás miatt. Az idén 3,7 százalék körüli növekedésre van kilátás többek között az uniós források miatt.

Az év első negyedét a nyers adatok szerint 4,1 százalékos növekedéssel zárta a magyar gazdaság, szemben az előző negyedéves 1,6, illetve a múlt év egészében mért 2 százalékkal - derül ki a KSH első becsléséből. A 4,1 százalékos növekedés kedvező meglepetést jelent, a piac ugyanis inkább 4 százalék alatti tempóval számolt.

Gyorsulás, bázishatás és a többi
„Első becslésről van szó, a pontos értékeléshez meg kell várni a részletes adatokat, mindenesetre a jelentős gyorsulásra számítani lehetett” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Egyrészt a bázishatás miatt, tavaly ugyanis az első negyedévben mindössze 1,1 százalékos volt az éves szintű növekedés. Emellett az idén a gazdaság főszereplői közül az ipar közel 8 százalékos, az építőipar 25 százalékos termelésbővülést ért el az év első három hónapjában. A szakember szerint az építőipari bővülésben az állami kiadások is szerepet játszanak, a múlt év végén jelentős kiadásokról döntött a kormány, ezek pedig már az építőipar és a GDP első negyedéves számaiban is megjelentek. Szintén jelentősen hozzájárultak az idei első negyedéves növekedéshez a piaci szolgáltatások.

Németh Dávid azt is elmondta, hogy a pontosabb folyamatokat tükröző szezonálisan és naptárhatással kiigazított tisztított adatok szerint az idei első negyedévben 3,7 százalékkal nőtt a GDP, éves összevetésben, szemben az előző év utolsó negyedévében mért 1,9, illetve a múlt év első negyedévében elért 1,2 százalékos értékkel. A korrigált adatok szerint hasonló tempóra legutóbb 2014 végén és 2015 elején volt példa, akkor az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések 3,9 százalékos növekedést generáltak.
 
Németh Dávid
Németh Dávid 
 
Mi lesz még az idén?
A kiskereskedelem és a lakosság fogyasztása is fontos kérdés a GDP alakulása szempontjából. „Az még kérdés, hogy a háztartások a növekvő jövedelmüknek mekkora részét fordították fogyasztásra. Ugyanis a béremelkedésnek csak egy része kötött ki a kiskereskedelemben, feltehetően a többletnek egy része a szolgáltatásoknál jelent meg. Az viszont csak a részletes adatokból derül majd ki, hogy pontosan hogyan alakult a fogyasztás szerkezete, és az pontosan mennyivel járul hozzá az első negyedéves fejlődéshez” - tette hozzá a K&H elemzője.

Németh Dávid szerint a jelenlegi kilátások alapján - többek között az építőipari fellendülés, valamint az uniós forrásokon alapuló beruházásbővülés miatt - 3,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.