2p

Az EU megszavazta, hogy maradhat a foszfát a kebabhúsban.

Egy döntés, aminek egyszerre örül a sörmarta gyomrú magyar és a Németországba migrált török: az Európai Parlament leszavazta saját Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága javaslatát, miszerint meg kéne tiltani, hogy foszfátot adjanak a dönerhez. Azaz: megmenekült a kebab, a gyros meg minden egyéb, pálcára húzott, függőlegesen pirított hússal készült kaja, a kebabot, gyrost meg minden egyéb, pálcára húzott, függőlegesen pirított hússal készült kaját előállító árus állásával együtt.

Foszfátos lett, maradhat

A szavazáson legalább 376 voksra volt szükség ahhoz, hogy átmenjen a dönergyilkos javaslat, de csak 373-an álltak ki az ügy mellett, 272 tiltakozóval és 30 nemszavazóval szemben.

A döntést remegve várták az EU kebabsütői. Érvelésük szerint a foszfát hozzáadása nélkül lehetetlen szaftossá, puhává és ízessé tenni az amúgy fagyasztva tárolt húsokat. Az anyag szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat - szólt az EP bizottságának ellenérve.

A foszfát megtartása mellett szólt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint az anyagból naponta 4200 mg bevitele a szervezetbe még veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!