Komoly pénzügyi gondokkal küzd az Iszlám ÁllamJól mutatja, hogy az utóbbi időben felére csökkentették a terrorszervezet kötelékében szolgálók fizetését, és megvonták tőlük az olyan extra juttatásokat, mint az ingyen energiaital és csokoládé.

A Washington vezette nemzetközi koalíció légitámadásainak és más intézkedéseknek köszönhetően tavaly ősz óta dollármilliókkal fogyatkoztak meg a dzsihadista szervezet bevételei, s a terrorcsoport lázasan keresi a pénzpótlás módját - írta elemzésében az amerikai hírügynökség.

Az Iszlám Állam szíriai fellegvárából, Rakkából származó, Abu Ahmedként bemutatkozó aktivista, aki jelenleg a törökországi Gaziantepben él, elmondta, hogy az utóbbi két hétben az egykor még saját pénzverdéjével hencegő Iszlám Állam már csak amerikai dollárt fogad el az adófizetőktől, és a közüzemi számlákat is csak ezzel a valutával lehet rendezni. "Mindent dollárban fizetnek" - mondta, és beszámolóját megerősítette egy másik egykori rakkai lakos is, aki Ahmedhez hasonlóan a városban maradt hozzátartozóitól értesül az otthoni fejleményekről.

A Middle East Forum (MEF) amerikai agytröszt egyik kutatója, az Iszlám Állam dokumentumait vizsgáló Ajmenn Dzsávád Al-Tamimi elmondta, hogy nemrég ráakadt egy olyan rendeletre, amelyben a dzsihadisták a fizetések csökkentését jelentik be a rakkaiaknak. A terrorszervezet a "rendkívüli körülmények" miatt döntött a bérek megfelezése mellett, s - mint a dokumentumból kiderül - a megszorítás mindenkit érint, függetlenül a beosztásától. Az intézkedés hátterében a dzsihadisták fő bevételi forrásának számító kőolaj világpiaci árának drámai esése, az olajipari infrastruktúra és a készpénzraktárak elleni légicsapások, továbbá az a fejlemény áll, hogy az iraki kormány leállította a szélsőségesek uralta területeken dolgozó közalkalmazottak fizetésének folyósítását. Iraki tisztségviselők szerint a Bagdadból utalt bérekre az Iszlám Állam 20-50 százalékos adót vetett ki, és ennek a bevételi forrásnak a megszűnésével havonta legalább 10 millió dollártól (közel 2,8 milliárd forinttól) esik el.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A nyugat-iraki Fallúdzsa egyik lakója szerint az egykor havi 400 dollárt (110 ezer forintot) kereső harcosok jelenleg egyáltalán nem kapnak fizetést, és mindössze két étkezésre korlátozták a napi élelemadagjukat. A helyieknek ugyanakkor lehetőségük van a város elhagyására, amennyiben kifizetnek ezer dollárt (278 ezer forintot) az IÁ-nak, ám alig akad olyan ember, aki ennyi pénzt elő tudna teremteni. Egy fallúdzsai család azt is elmondta, hogy a dzsihadista szervezet még a foglyait is igyekszik pénzre váltani, és személyenként - óvadék gyanánt - 500 dollárt (139 ezer forintot) kér a szabadlábra helyezésért.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett moszuli lakosok arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam az utóbbi időben megbírságolja azokat a polgárokat, akik nem tartják be a szigorú öltözködési előírásokat, holott korábban még korbácsütéssel szankcionálta ezt a vétséget. Az Irak második legnagyobb városában élők szerint ez a változtatás a dzsihadista szervezet anyagi problémáinak tudható be, a terrorcsoport ráadásul korábban már minden értékes vagyontárgyat, köztük autókat és más ingóságokat lefoglalt és újraértékesített Szíriában.

Amerikai tisztségviselők szerint a dzsihadisták mozgástere a nemzetközi koalíció légicsapásai óta korlátozottabb lett ugyan, de a terrorszervezet még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt. Szíriában ráadásul egyelőre nem sok sikert könyvelhetett az orosz légierő támogatását élvező damaszkuszi rezsim a szélsőségesekkel szembeni harcban, igaz, az északi Aleppó tartományban mostanában fokozódik a terrorszervezetre nehezedő nyomás.

A Soufan Group január végén megjelent elemzése szerint a terrorcsoport Líbiában kutat alternatív bevételi források után, az észak-afrikai országban ugyanis nem kell légicsapásokkal szembenéznie. A szervezet egyelőre továbbra is el tudja látni harcosait élelemmel, igaz, az ajándék Snickers szelet és energiaital már a múlté, továbbá a mézeshetekre szánt bónuszokat és a babák után járó pénzeket sem osztogatják már - mondta egy névtelenül nyilatkozó egykori rakkai lakos. "Nem hiszem, hogy ez végzetes lenne az IÁ számára" - mondta al-Tamimi, a dzsihadista szervezet pénzügyi gondjaira utalva. "Továbbra sem gondolom, hogy ez a szervezeten belüli belső lázadáshoz vezetne. Inkább fokozatos gyengülésre és hanyatlásra van kilátás" - vélekedett a kutató az Iszlám Állam sorsának alakulásával kapcsolatban.

MTI

hirdetés
Van élet az Uber utánVan élet az Uber után

Az Uber által képviselt megosztás alapú üzleti modell itthon is egyre inkább virágzik.

.
hirdetés
elrejt
 
.