Most már biztos: év végén 34 ezer forint bónusz jut átlagosan minden nyugdíjasnak


Novemberben érkezik a pénz java.

Orbán Viktor kormányfő mai bejelentésével biztossá vált, hogy az átlag nyugdíj alapján számolva év végén 34 ezer forint plusz pénzzel számolhatnak az idősek.

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor!
Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!

Mint már több cikkünkben jeleztük, az idei makrogazdasági folyamatok miatt a nyugdíjak kiegészítésére, valamint prémium kifizetésére kerül sor. Az infláció ugyanis magasabb lesz, mint amivel a kormány számolt az év elején: az akkor prognosztizált 1,6 százalékkal szemben 2,6 százalék körül várható az árindex.

A növekedés pedig meghaladja a 3,5 százalékot, s ebben az esetben szintén jogszabályi kötelezettség szerint jár extra kifizetés a nyugdíjasoknak. Ennek a lehetőségéről már tavasz óta cikkezünk, ősz elején pedig a kormány is elismerte, hogy pluszpénzt kapnak az idősek. Mégpedig akkora összeget, amit portálunk számolt korábban: 24 ezer forintot hozhat ki a postás, illetve ennyi pénz jelenhet meg a bankszámlákon. Ebből 12 ezer forint, ami kiegészítésként jár, további 12 ezer pedig a prémium - közölte pár napja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. (Fontos, hogy a prémium felső korlátja 12 ezer forint, és ez nem épül be a nyugdíjba, csak egyszeri összeget jelent!)

Orbán Viktor Bözsi nénivel

Orbán Viktor Bözsi nénivel 

Ez a két tétel várhatóan még novemberben megérkezik. A ma bejelentett Erzsébet-utalványt - ami további 10 ezer forintot jelent, hasonlóan a tavalyihoz - pedig karácsony előtt kapják meg az idősek. Az még nem világos, hogy a postás hozza ki, vagy megint megpróbálják rálőcsölni a feladatot a kormányhivatalokban dolgozókra. Tavaly ezt szerette volna Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, de a terve kudarcba fulladt, végül a posta kézbesítette az utalványokat.

Fákat ültetnek egy budai rendelő tetejére

Mindösszesen tehát átlagosan 34 ezer forinttal lesznek gazdagabbak karácsony előtt a nyugdíjasok. Figyelembe kell azonban venni, hogy az idősek egy jelentős táborának alacsonyabb a járandósága, mint az átlagnyugdíj. Ők tehát pár ezer forinttal kevesebbet kapnak majd kézhez kiegészítésként. S lesznek, akik többet kapnak, mert a járandóságuk jóval felette van a 122 ezer forint körüli átlagnak. 

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.