Most megy nyugdíjba? Akkor jól fog járni!


A kormány felkészült az emelkedő kiadásokra.

Nem csak a nyugdíjasok járnak jól idén, de azok is, akik ezekben az években töltik be a nyugdíjkorhatárt, és a járandóságuk megállapítását kérik a nyugdíjbiztosítótól. A 2018-as költségvetést úgy állította össze a kormány, hogy abban legyen elegendő pénz az emelkedő induló nyugdíjakra.

Orbán Viktor a minap egy határ menti faluban járva elkotyogta, hogy nem a januári volt idén az egyetlen nyugdíjemelés. Szó szerint idézve ezt mondta házigazdájának, Bözsi néninek: "Idén még majd az év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint. Novemberben."

Bözsi néni és Orbán Viktor

Bözsi néni és Orbán Viktor 

A miniszterelnök arra gondolt, hogy mivel az infláció mértéke idén bizonyosan magasabb lesz, mint a nyugdíjemeléskor figyelembe vett 1,6 százalék, a hatályos jogszabályoknak megfelelően - tehát nem az ő döntésétől függően - novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre kell sort keríteni.

De ez nem minden. Egy másik jogszabály pedig arra a helyzetre ír elő külön kifizetést, amikor a gazdasági növekedés mértéke meghaladja éves szinten a 3,5 százalékot. Ilyenkor úgynevezett prémiumot kapnak az idősek, melynek összegét egy képlet adja meg. S mivel idén a kormány várakozásai szerint 4,1 százalékos lesz a növekedés, a prémiumra is jogosulttá válnak a nyugdíjasok az év végén.

E két tétel együttesen - korábbi számításaink szerint - nagyjából 25-26 ezer forint pluszpénzt hozhat idén az időseknek. Érdemes emlékeztni arra, hogy a prémium nem épül be a nyugdíjakba, a kiegészítés viszont igen. Amikor tehát Orbán arról beszél, hogy majd még ad emelést, akkor a kiegészítésre utalhatott, hiszen a prémium egyszeri kifizetést jelent.

Ilyen célokra - tehát kiegészítésre és prémiumra - egyébként az idei büdzsé eredeti verziója nem tartalmazott nevesített keretet. Ha sor kerül rá, a nyugdíjalap, illetve a költségvetés tartalékai biztosítják majd a fedezetet, ami összességében 60-70 milliárd forint is lehet kalkulációnk szerint.

De nem csak idén élveznek kitüntetett figyelmet idős honfitársaink. A kormányfő nyugodtan beígérhette volna 2018-ra is az év végi extra pénzt a videójában. A 2018-as költségvetési törvényjavaslatban ugyanis - eltérően az ideitől - külön soron szerepel a nyugdíjprémium összege. Céltartalékként 32,250 milliárd forint szolgál a nyugdíjalapban erre a célra.

A kifizetésnek csupán egyetlen feltétele van, hogy jövőre is kerüljön 3,5 százalék fölé a GDP. A kormány 4,3 százalékkal számol most, de annyira magabiztosak a dolgukban, hogy előre lekötötték a büdzsében a prémiumra szánt összeget. Így már most láthatja ország-világ, hogy a 2018-as - muszáj hozzátenni: választási - évben a kormány készül a prémium kifizetésére, holott fogalmunk sincs arról hogy ennek a törvényi feltételei teljesülnek-e.

Eddig azokról volt szó, akik már nyugdíjba vonultak. De azok is jól járnak ebben az időszakban, akik most készülnek nyugdíjba vonulni.

A büdzséről szóló törvényjavaslathoz készült jelentésében a Költségvetési Tanács árulja el, hogy az induló nyugdíjaknál is emelkednek a kifzetések az elmúlt évek béremelései miatt.

A nyugdíj kiszámításánál jelent sokat, ha az utolsó években nagy járulékalap mutatható ki a nyugdíjba vonulónál, s mivel tavaly, illetve idén részben piaci, nagy részben állami intézkedések (a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének) hatására a bruttó keresetek 6-10 százalékkal nőnek, ez jótékony hatással van az új nyugdíjakra.

A Költségvetési Tanács megjegyzése szerint a jövőre tervezett nyugdíjkiadások a nyugdíjprémium összege mellett tartalmazzák az új nyugdíj-megállapítások összegének az elmúlt évek dinamikus béremelkedésével összefüggő növekedését is. A költségvetés tehát készen áll a nagy feladatokra.

A KSH kimutatása szerint 2015-ben az átlagos induló öregségi nyugdíj 113 962 forint, ezen belül a korbetöltött öregségi nyugdíj összege 108 529 forint volt. Ugyanebben az évben az átlagos öregségi nyugdíj összeg 107 968 forint volt, s ők ugyebár korábban már részesültek évenkénti nyugdíjemelésben, tehát az induló nyugdíjuk ennél alacsonyabb volt. A tanács jelzései alapján várható, hogy az induló nyugdíjak havi átlagos összege elmozdul a 120 ezer forint irányába. Idevéve azokat az ellátásokat is, amelyek a főellátás mellett járnak - tehát az öregségi nyugdíj mellett például az özvegyi nyugdíjakat -, arra lehet számítani, hogy az átlagos járandóság havi összeg a tavaly év végi 121 ezer forintról közelíteni fog a 130 ezer forinthoz.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
32 milliárdért építheti Garancsi az állatkerti Pannon Parkot32 milliárdért építheti Garancsi az állatkerti Pannon Parkot

Az elmúlt időszakban igazán nem lehet oka panaszra a Garancsi Istvánhoz köthető Market Zrt.-nek.

.
hirdetés
elrejt
 
.