2p

Új szabályozás szerint lehet majd csak elkészíteni, az összetevők aránya jelentősen módosul.

Hamarosan nagyon megváltozik a kenyér, a Magyar Élelmiszerkönyv 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozása értelmében ugyanis erősen meg kell változtatni a termékek összetételét. Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere szedte össze, és küldte körbe a tudnivalókat:

  • 40-ről 60-ra kell emelni a rozskenyerekben a rozsszintet. Ahol ezt nem teljesítik, ott rozs- helyett csak rozsos kenyeret forgalmazhatnak, de abban is közel duplázni kell a rozstartalmat, 15,1-ről 30 százalékra.
  • Csak az lehet teljes kiőrlésű termék, mely bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készül. Eddig ez a szint 5 százalék volt.
  • Graham kenyér: minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél.
  • Tönkölykenyér: minimum 60 százalékban tönkölylisztet kell használni sütésnél.
  • A házi kenyér elnevezés megszűnik, fehér kenyér és búzakenyér lesz helyette.
  • Csak az lehet kézműves kenyér, ami főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készül.
  • Sótartalom: idén még minimum 1,3 és maximum 2,5 százalékos lehet, jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékos sótartalom lesz a megengedett.
  • A csomagolatlan termékeken is fel kell tüntetni a tápérték, a zsír, szénhidrát, fehérje, rost és só mennyiségét 100 g késztermékre vonatkozóan. Ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.
A Pékszövetség reagált: Nem drágul a kenyér, csak jobb lesz az íze

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!