Nagyon nem szokványos, amit a munkaerőpiacon látunk


Az őszi időszak az idénymunkák kifutását követően tradicionálisan nem a vágtató foglalkoztatásról szokott szólni. A pozitív munkaerőpiaci folyamatok azonban novemberben is folytatódtak.

2016. szeptember–novemberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 414 ezer fő volt, 142 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, áll a KSH beszámolójában. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 67,5 százalékra emelkedett, a nők és a férfiak foglalkoztatási mutatója azonos mértékben javult.

Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

Kifejezetten örömteli a novemberi adatok esetében, hogy 142 ezer fős növekedés szinte teljes egészében az elsődleges munkaerőpiacon következett be, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 16 ezer fővel csökkent, míg a külföldi telephelyen dolgozók száma a mintavételi hibahatáron belül némileg nőtt.

Az pedig, hogy a közfoglalkoztatottak csökkenése mellett sikerült ilyen fokú növekedést elérni unikális. Az elmúlt években ugyan 2013-ban nagyobb mértékű változást láthattunk, de ott a növekedés motorja kizárólag a közmunka volt. De 2015 novemberében is közel 30 ezer fővel nőtt az ilyen módon állást kapók száma az egy évvel korábbi adattal összevetve. Az, hogy az elsődleges munkaerőpiac ilyen mennyiségű embert szív fel egy ilyen, normál esetben visszaeséssel járó szakaszban, tehát meglehetősen egyedi.

Más kérdés, hogy a munkaerőpiacon ez feszültségeket is okoz, hiszen a munkanélküliekkel, a közmunkásokkal és az inaktívakkal ugyan vannak még nominálisan tartalékok, ám ezek az emberek többnyire alulképzettek. Szintén probléma, hogy geográfiailag sem megfelelő az eloszlásuk, hiszen többnyire a kelet-magyarországi megyékben élnek, ahonnan az ingatlanpiac nagy eltérései miatt nehezebb mobilizálni az embereket.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a 15–64 évesek korcsoportjába már egészen magas a foglalkoztatási arány, mely novemberben 2,5 százalékkal 67,5 százalékra emelkedett. Az ebbe a korcsoportba tartozó 4 millió 364 ezer ember nagyobb része férfi, a létszámuk 2,9 százalékkal, 2 millió 366 ezer főre bővült, foglalkoztatási rátájuk 2,5 százalékponttal, 74 százalékra nőtt. A 15–64 éves női foglalkoztatottak száma 3,2 százalékkal, 1 millió 998 ezer főre emelkedett, foglalkoztatási rátájuk 2,5 százalékponttal, 61,2 százalékra javult.

mfor.huTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.