Nem kedvez ez a hét az autósoknak


További áremelkedésre lehet számítani a kutakon a GKI Energiakutató becslése szerint.

A Brent spot kőolaj ára a héten 35-38 dollár között változott, heti átlagban több mint 3 dollárral, közel 10 százalékkal emelkedett az ár. Az árak a hét folyamán föl-le ingadoztak, de pénteken közel 2 dollárral emelkedtek - írja a GKI Energiakutató Kft. Az olajpiaci ingadozást a hét elején inkább a túlkínálatra vonatkozó hírek mozgatták, a hét második felében a kedvező amerikai makrogazdasági adatok hatására ugrott meg az olajár. A tőzsdei pénzügyi befektetők ezen a héten hatalmas összegekkel emelték meg a határidős befektetéseiket, ez a távolabbi határidőkre emelte az árakat. Hasonlóan áremelkedést okozott annak bejelentése, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten nyolccal csökkent.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint 2,5 dollárral, 7 százalékkal nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét folyamán minden nap emelkedett, pénteken jjelentősebben. Hétfő kivételével a hét folyamán a határidős ár a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten nőtt, mivel a WTI határidős ára kicsit lassabban nőtt, mint a határidős Brent ára.

Az európai üzemanyagpiacokon a héten jelentős forgalom zajlott, mivel a kereskedők eladták a téli minőségű benzin-készleteiket, hogy felkészülhessenek a nyári specifikációjú benzin tárolására. Elemzők szerint kb. 50 hajó várakozik az ARA kikötők előtt, főképp benzinnel megrakodva. A gázolaj importja márciusban lelassul, mivel az ázsiai finomítók és az amerikai finomítók közül sok felújítási-karbantartási szünetet tart. Ez érinti az európai finomítókat is, ezért a kereskedők azt remélik, a nagy dízel-készletek lecsökkenhetnek márciusban.

A Reuters adatközlése alapján a február 29 - március 4-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,9 százalékkal lett drágább, a gázolajé 6 százalékkal emelkedett meg. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7,7 százalékos, az ARA piacon 4,6 százalékos, az NWE  piacon 7 százalékos áremelkedés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,1-7,4 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 7, a másik két piacon is 4-7 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok heti 6,6-7 forintos emelkedést mutattak. Mivel pénteken, március 4-én már egy 3 forintos benzinár és egy 4 forintos gázolajár emelkedés megtörtént, ezért hétfőn, március 7-én egy három-négy forint közötti benzin és 2-3 forint közötti gázolaj áremelkedést bejelenthetnek.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.