Nem kedvez ez a hét az autósoknak


További áremelkedésre lehet számítani a kutakon a GKI Energiakutató becslése szerint.

A Brent spot kőolaj ára a héten 35-38 dollár között változott, heti átlagban több mint 3 dollárral, közel 10 százalékkal emelkedett az ár. Az árak a hét folyamán föl-le ingadoztak, de pénteken közel 2 dollárral emelkedtek - írja a GKI Energiakutató Kft. Az olajpiaci ingadozást a hét elején inkább a túlkínálatra vonatkozó hírek mozgatták, a hét második felében a kedvező amerikai makrogazdasági adatok hatására ugrott meg az olajár. A tőzsdei pénzügyi befektetők ezen a héten hatalmas összegekkel emelték meg a határidős befektetéseiket, ez a távolabbi határidőkre emelte az árakat. Hasonlóan áremelkedést okozott annak bejelentése, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten nyolccal csökkent.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint 2,5 dollárral, 7 százalékkal nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét folyamán minden nap emelkedett, pénteken jjelentősebben. Hétfő kivételével a hét folyamán a határidős ár a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten nőtt, mivel a WTI határidős ára kicsit lassabban nőtt, mint a határidős Brent ára.

Az európai üzemanyagpiacokon a héten jelentős forgalom zajlott, mivel a kereskedők eladták a téli minőségű benzin-készleteiket, hogy felkészülhessenek a nyári specifikációjú benzin tárolására. Elemzők szerint kb. 50 hajó várakozik az ARA kikötők előtt, főképp benzinnel megrakodva. A gázolaj importja márciusban lelassul, mivel az ázsiai finomítók és az amerikai finomítók közül sok felújítási-karbantartási szünetet tart. Ez érinti az európai finomítókat is, ezért a kereskedők azt remélik, a nagy dízel-készletek lecsökkenhetnek márciusban.

A Reuters adatközlése alapján a február 29 - március 4-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,9 százalékkal lett drágább, a gázolajé 6 százalékkal emelkedett meg. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7,7 százalékos, az ARA piacon 4,6 százalékos, az NWE  piacon 7 százalékos áremelkedés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,1-7,4 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 7, a másik két piacon is 4-7 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok heti 6,6-7 forintos emelkedést mutattak. Mivel pénteken, március 4-én már egy 3 forintos benzinár és egy 4 forintos gázolajár emelkedés megtörtént, ezért hétfőn, március 7-én egy három-négy forint közötti benzin és 2-3 forint közötti gázolaj áremelkedést bejelenthetnek.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.