Nem lehet magyarokkal megoldani a munkaerőhiányt


Egyre égetőbb probléma hazánkban a munkaerőhiány, melynek megoldása a kormányzati nyilatkozatok egy része szerint a hazai tartalékban rejlik. De mi van akkor, ha az közel sem megfelelő összetételű?

Magyarországon egyre nagyobb munkaerőhiány van - ez mára már tény. Ennek megoldására többféle megoldás létezhet kezdve a sebtapasz jellegű gyorssegélytől a hosszú távú megoldást kínáló alternatívákig. Kormányzati nyilatkozatok többször is utaltak arra, hogy elsősorban - a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében is - a hazai piacon meglévő tartalékból kell orvosolni a problémát, miközben egyre gyakrabban van szó a külföldi vendégmunkások foglalkoztatásáról is. Van azonban egy igen nagy gond a kormányzati "vágyakkal" a hazai tartalékot illetően: egyszerűen nem lehet megoldani magyar munkaerővel a kialakult hiányt.

Miért?

A magyar (mozgósítható) tartalék összetétele nem alkalmas arra, hogy az informatika, a mérnöki állások, a vendéglátások területén kialakult hiányt kezelni tudja.

A 2016 második negyedéves adatok alapján a munkanélküliek száma 234 100 fő volt, míg közmunkásként 232 522-en dolgoztak. Elméletileg tehát van 466 622 olyan aktív munkaképes korú személy (összes - korrigált - munkanélküli) Magyarországon, aki azonnal pótolni tudná a hiányt. Igenám, viszont ezen személyek felét az iskolai végzettségük egyáltalán nem predesztinálja olyan munkavégzésre, ahol fenyegető hiányok alakultak ki.

A 466 622 munkanélküli 45 százaléka (!!!) legfeljebb ugyanis általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

A 209 865 személyből a második negyedéves adatok szerint 81 ezer volt munkanélküli és 128 865 közmunkás. A helyzet ráadásul romló tendenciát is mutat, hiszen egy évvel korábban, 2015 második negyedévében a korrigált munkanélkülieknek "még csak" 41,6 százaléka rendelkezett legfeljebb általános iskolai végzettséggel. Igaz, akkor ez 215 207 főt jelentett, tehát az ideinél többet, de az, hogy a teljes létszámon belül jelentősen növekszik az arányuk, pont azt igazolja, hogy számukra az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés komoly nehézségekbe ütközik. Álláskeresési szempontból egyértelműen hátrányos helyzetűeknek tekinthetők.

Így tehát marad 256 757 munkanélküli (vagy közmunkás), akit be lehet vonni a munkaerőhiány kezelésébe. Közülük

  • közel 130 ezren szakmunkásképző, szakiskolai végzettséggel rendelkeznek,
  • 104 ezren középiskolaival,
  • és mindössze 23 ezer a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.

Itt pedig képbe lép egy másik probléma, amit csak átképzéssel lehetne megoldani: közel sem biztos, hogy a piac olyan szaktudású embereket keres, amivel a mozgósítható 256 757 személy rendelkezik.

Székely Sarolta
mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Orbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattólOrbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.

.
hirdetés
elrejt
 
.