Olyan jól áll a büdzsé, hogy felszabadítják a tartalékokat?


Az adóhivatalnál közel 1,4 milliárd forint a tét.

A költségvetés részeként a fejezeti előirányzatok egy részét stabilitási tartalékként zárolja a kormány, de ha a fiskális folyamatok lehetővé teszik, akkor az év vége felé felszabadítják az így elkülönített pénzeket. Egy múlt heti NAV-utasítás szerint a kormány ebbe az irányba tett lépést.

Tállai András NAV-vezető jegyzi az utasítást

Tállai András NAV-vezető jegyzi az utasítást 

Más fejezetekhez hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetésében is minden évben félreraknak egy összeget, amihez csak akkor engedik a hozzáférést, ha az első tíz hónap után jól állnak az állam pénzügyei. A fejezeti stabilitási tartalékra a NAV esetében 1375,5 millió forintot terveztek be az idei büdzsében.

Ehhez az összeghez tehát nem férnek hozzá az év első háromnegyed részében. A felhasználásáról október elseje után dönt a kormány, ha azt a nemzetgazdasági miniszter indokoltnak tartja.

Egy múlt heti NAV-vezetői utasításban rögzítették a tartalék felszabadításának folyamatát. Ez biztosítja, hogy az összeg felhasználható legyen, amennyiben az éves egyenleg előirányzatának teljesítése nincs veszélyben.

Ettől az összegtől független a NAV dolgozóinak jutalmazására törvénybe foglalt keret, ami idén 5 milliárd forint. Ezt az adó- és egyéb bevételi tervek teljesüléséhez köti a jogszabály.

A kormány idén 2,4 százalékos államháztartási hiányt vár. Az uniós pénzek lehívásának egyenetlensége ellenére biztosak benne, hogy nem lesz ennél magasabb a deficit az év végén. A gondot az okozza, hogy a magyar büdzsének kell megelőlegeznie az uniós támogatásokat, amíg azok megérkeznek Brüsszelből. Ez tehát egy átmeneti likviditási feladat, de ha az uniós ellenőrzési szervek esetleg rendszerszintű hibákat találnak a magyar közvetítő intézménynél, akkor nem kizárt, hogy ténylegesen elesünk a támogatások egy részétől. Ez pedig értelemszerűen kedvezőtlenül befolyásolná az egyenleget.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.