Rengeteg állampapírtól szabadultak meg a hazai bankok


Majdnem másfél éve nem látott mértékben csökkent a hazai hitelintézetek állampapír-állománya 2015 decemberében - derül ki a Magyar Nemzeti Bank értékpapír-statisztikájából.

2015 decemberében a bankok 6582,8 milliárd forintnyi magyar állampapírral rendelkeztek, ami 223 milliárddal kevesebb az előző havinál. A csökkenésből 194 milliárdnyi tranzakcióból eredő változás, aminél nagyobbra legutóbb 2014 augusztusában volt példa. Noha ez figyelemre méltő történés, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy trendforduló előtt állnánk és a bankok elfordultak volna a magyar állampapíroktól.

A változás mögött sokkal inkább szezonális okok állhatnak, amit jól tükröz az is, hogy az éven belüli lejáratú állampapírok állománya csökkent nagyobb mértékben. Az állomány 136,5 milliárddal 438,6-ra apadt, amivel párhuzamosan az éven túli futamidőn 34,8 milliárdos csökkenés volt, így év végén 5613,6 milliárdot tett ki az állomány.

Az éven belüli futamidejű papírok állományának csökkenése a teljes állományon belül a tavalyi egész évet jellemző trend volt, aminek hátterében a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja áll. Ennek célja részben ugyanis az állampapírok felé terelni a magyar bankokat, másrészt pedig a hosszabb futamidejű papírok vásárlására való ösztönzés.

2015 során egyébként 1505 milliárddal több állampapírt birtokolnak a bankok, mint amennyivel 2014 végén rendelkeztek. Ezzel pedig a 2014-es év végi 20,5 százalékról 26,7 százalékra emelkedett a részesedésük az államadósságból.

Zsákolnak a háztartások is

A bankokéhoz nagyon hasonló trend figyelhető meg a háztartásoknál lévő állampapír-állomány esetében is. A jegybanki adatok szerint év végén 3159,8 milliárddal rendelkeztek, ami 109 milliárddal több a november véginél, az egy évvel korábbi állapotot pedig 826,2 milliárddal haladja meg.

A lakosság állampapírok irányába történő terelése részben a piaci folyamatok eredményeként jött létre, részben pedig az Államadósság Kezelő Központ tudatos stratégiájának köszönhető. A rendkívül alacsony kamatkörnyezetben a bankbetétek ugyanis veszítettek vonzerejükből, a megtakarítások számára az egyik alternatíva pedig a magyar állampapír lett. Ugyanakkor az adósságkezelő is növelni kívánja a lakossági részarányt, amit például újabbnál újabb értékesítési pontok nyitásával is igyekszik elérni.

Év végére így már a teljes államadósság 12,8 százaléka volt a lakosság kezében, míg 2014 végén ez az arány még csak 9,8 százalék volt.

Ami pedig a futamidők szerinti bontást illeti, a lakosság egyelőre még inkább csak éven belüli időszakra hajlandó elkötelezni magát, viszont a számok már arról is árulkodnak, hogy ha lassan is, de biztosan egyre többen és egyre nagyobb összeggel hitelezik meg az államot. Az éven túli futamidejű papírok állománya ugyanis szinte töretlenül növekvő trendet követ.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.