Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok


Friss statisztika érkezett a magánszemélyek által indított utalásokról.

2016-ban közel 175 milliárd forinttal több pénzt küldtek haza magánszemélyek Magyarországra, mint amennyit innen kiutaltak - derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Euróban mérve a hazautalások összege 663 millió euró volt, míg a kiutalásoké 100 milliót eurót tett ki. A kettő különbözete a 175 milliárd forint, vagyis 563 millió euró.

Az adatokból az is kiderül, hogy a legtöbb pénzt a magyarok az EU-ból várhatják, hiszen a hazautalt 663 millió euróból 621 érkezik innen, és hasonló figyelhető meg a kiutalásoknál is. A hazánkból elutalt 100 millió euróból 61 millió az EU területére érkezik meg.

(Fotó: Eurostat)

Ezzel a többlettel a ranglista élvonalában vagyunk, előttünk pedig szinte csak kelet- és közép-európai országok szerepelnek. A legnagyobb hazautalási többlettel

  • Lengyelország rendelkezik (2,822 milliárd euró), mögötte
  • Portugália (2,809 milliárd),
  • Románia (2,236 milliárd),
  • Bulgária (860 millió euró)
  • és Litvánia (666 millió euró) szerepel.

A rangsor másik végén Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország áll, vagyis azok az országok, amelyek a külföldi munkavállalást bevállaló magánszemélyek fő célországai. Ez mutatkozik meg a mostani számsorban is. Franciaországból 9,4 milliárd euróval több pénzt utalnak ki magánszemélyek, mint amennyi az országon belülre érkezik (tehát az utalások egyenlege ilyenkor negatív), az Egyesült Királyság esetében 4,6 milliárd, a németeknél pedig 4,2 milliárd ez az összeg. Rajtuk kívül egyedül Olaszországhoz tartozik hasonlóan nagy mínuszos egyenleg, innen 4,012 milliárddal több pénzt utalnak ki, mint amennyit be az országba.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.