Soha ekkora különbség nem volt az állam és a piac között


Elképesztő mértékben nő az állam aránya a beruházások területén.

Miközben az utolsó negyedévben a költségvetési szféra beruházási aktivitása 70 százalékkal nőtt, a versenyszféra aktivitása 6,2 százalékkal esett vissza. Ráadásul már az előző hónapokban is ellentétes irányúak voltak a folyamatok, miközben az állami beruházások üteme – az EU pénzek lehívásával párhuzamosan - masszívan pluszos volt, addig a versenyszféra többnyire visszaesett.

Ennek köszönhetően 2015 összességében a magánberuházások 1,7 százalékkal zsugorodtak, míg az állam által finanszírozottak 36,9 százalékkal nőttek. Ahogy az ábrán is látható, a büdzsé beruházásai az elmúlt években jóval nagyobb dinamikával nőttek, így azon sem lehet csodálkozni, hogy nemzetgazdasági szinten immár 22 százalék az állam aránya.

Sőt, a legutolsó negyedévben már 37,9 százaléknál jártunk, amire korábban még sohasem volt példa.

Ha nemzetgazdasági áganként vizsgáljuk a számokat, akkor azt láthatjuk, hogy a 19 ágazatból 9 esett vissza az utolsó negyedévben, míg éves szinten 10 esetében közölt mínuszos számokat a statisztikai hivatal. A legnagyobb mértékű, 49,3 százalékos növekedést 2015-ben az előző évhez képest a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, valamint 40,4-et a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágazat tudott felmutatni. Ezeknek a fejlesztéseknek a jelentős részét EU-forrásokból finanszírozta az állam.

A legnagyobb beruházási aktivitással rendelkező nemzetgazdasági ágazatok közül a feldolgozóipar volumenindexe 6, az ingatlanügyeké 6,9 százalékkal esett vissza, miközben a szállítás raktározásé 2, a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítésé 24, míg a már említett közigazgatásé 49,3 százalékkal nőtt. A kiugró értékek elérését ez utóbbi ágazatokban is túlnyomó részben az EU-források tették lehetővé.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
15 millióból venne lakást? Erre futja!15 millióból venne lakást? Erre futja!

A főváros belső kerületeiben szinte semmit sem lehet venni 15 millióért.

.
hirdetés
elrejt
 
.