Titokzatos nonprofit cég vásárolja a lakossági állampapírokat


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Újabb tehetős nonprofit szervezet tűnhetett fel a lakossági állampapírok vásárlói között. És az nem a jegybanki alapítványok egyike.

Januárban a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány nagyon régóta nem látott mértékben emelkedett. Utoljára akkor volt hasonlóra példa, amikor még a Magyar Nemzeti Bank alapítványai elkezdték vásárolni az állampapírokat, egészen pontosan 2014 szeptemberében volt 60 milliárdnál is nagyobb növekedés egyetlen hónap alatt. A jegybank értékpapír-statisztikája szerint januárban ennél kisebb - de kiugró - mértékben, 52,6 milliárd forinttal ugrott meg az állomány, így már 274,5 milliárd forintott tett ki.

A növekedés két tényezőből fakadhat: vagy a meglévő állomány értékelődik át az árfolyamváltozásoknak köszönhetően vagy pedig tranzakciókból eredően, tehát vásárlások és eladások által. A vásárlások tényét támasztja alá, hogy tranzakcióból eredően a növekedés 51,8 milliárdos volt, vagyis az átértékelődés hatása szinte minimálisra tehető.

A jegybanki adatokból az is tudható, hogy a titokzatos vevő rövid távon gondolkozott az állampapírokban, hiszen az egy évnél nem hosszabb lejáratú forintban denominált állampapíroknál mutatható ki a növekedés döntő része: az állomány 53,8-ról 94,8 milliárdra ugrott. Ezzel párhuzamosan az egy évnél hosszabb futamidejű papíroknál közel 12 milliárddal 122,1-re nőtt a nonprofit szervezeteknél lévő állomány. 

Itt felmerül azonban a kérdés, hogy melyik lehet az a nonprofit szervezet, amely képes lenne nemcsak tízmilliárdos, de akár néhány milliárdos tételben is bevásárolni a lakossági papírokból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyből a jegybanki alapítványok jutottak eszünkbe, hiszen a statisztika alapján a teljes állomány közel háromnegyede az ő birtokukban van.

Az mfor.hu megkeresésére a jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. elmondta: 

"Az alapítványok 2016 májusa óta nem vásároltak államkötvényt, a tavalyi év során az államkötvény-portfoliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetések céljára csoportosították át. "

Vagyis a válasz alapján nem ők tűntek fel ismét a lakossági papírok piacán vásárolóként, hanem valamely másik szervezet, amelynek kilétét egyelőre sűrű homály fedi. 

Pallas Athéné Alapítványok vagyona 2016. december 31-i állapot szerint

A 2016. december 31-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 268,33 milliárd forint, a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 157,63 milliárd forintot Magyar Állampapírban, 20,68 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tart és 16,9 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektetett be - tájékoztatta az mfor-t az Optima Befektetési Zrt.

Az Államadósság Kezelő Központ korábban mfor.hu-nak küldött válasza szerint ők sem tudnának közelebb vinni a megoldáshoz, hiszen 

"Az ún. „egyéb szervezetek” (pl. társasházak, egyházi szervezetek, egyesületek, alapítványok) kilétéről, vásárlásaik intenzitásáról, illetve a megvásárolt mennyiség szerinti rangsorukról az ÁKK-nak nincs és nem is lehet információja, hiszen ezekről a forgalmazók nem szolgáltatnak egyedi adatot, mert ezek az adatok értékpapírtitkot képeznek".

Így egyelőre megoldatlan marad a rejtély a vevőket érintően, főleg, hogy például még a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor alapítványának, a Csányi Alapítvány a Gyermekekértnek sincs akkora bevétele és forrása, hogy tízmilliárdokért vásároljon be lakossági állampapírokból. 

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.