3p

Több adóigazgatási eljárásban is változást hozott 2018 - foglalja össze a fontosabb tudnivalókat a BDO Magyarország közleménye.

Közel tucatnyi, az adózást érintő törvényváltozás lépett hatályba január elsejével. Az adókkal kapcsolatban mi is összefoglaltuk már a legfontosabb változások, az adójogi újdonságokat a BDO Magyarország közleményben foglalta össze. Véleményük szerint az újdonságok mind azt szolgálják, hogy az az adóhatóság szolgáltató jellege erősödjön, a cél pedig a közérthetőbb és átláthatóbb adóigazgatósági eljárások.

Kapcsolódó cikk:
Így változik az életünk 2018-ban!

„Miközben az adózás területén többségében az adózókat kedvezően érintő változások léptek életbe január elsejétől, az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó szabályozás is sok tekintetben ügyfélbarát irányba mozdult el – magyarázza Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere. Az idén induló eljárásokban már az új törvény rendelkezései szerint kell eljárni, amitől a jogalkotó az eljárások hosszának rövidítését, az adminisztráció csökkentését, a szolgáltató jelleg erősítését, valamint az önkéntes jogkövetők támogatását várja.”

Az új szabályozás értelmében például alapesetben idéntől egyetlen vizsgálat időtartama sem húzódhat egy évnél tovább. Az észrevételre nyitva álló határidő adóellenőrzések esetében 15-ről 30 napra emelkedik, ugyanakkor jogvesztővé válik. Tekintettel arra, hogy ez a jogorvoslati lehetőség a fellebbezéssel ellentétben ingyenes, az ’új tény/körülmény tilalmát’ pedig mind a fellebbezés, mind az új eljárás során bevezették, az észrevételezési szakaszt még inkább célszerű érdemben kihasználniuk az adózóknak.

Új jogintézmény a feltételes adóbírság, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről és esedékességig megfizeti az adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50 százaléka alól. A társaságoknak érdemes átgondolniuk azonban, hogy mikor élnek ezzel a lehetőséggel, mivel e kedvezmény igénybe vétele esetén elesnek például a felügyeleti intézkedés lehetőségétől.

Kibővül a magánszemélyek automatikus részletfizetési kedvezménye is: az eddig 200 ezer forintról 500 ezerre emelkedik az értékhatár, az időtartam pedig 6-ról 12 hónapra növekszik.

Kiemelt szerepet kap a kezdő vállalkozások támogatása: az új adózók az első hónapban ingyenes tájékoztatást kaphatnak adókötelezettségeikről, és hat hónapos mentorálásban is részt vehetnek.

Az új szabályozásban emellett megjelenik a megbízható adózok közzététele: ez a státusz a jövőben nyilvános információ lesz. A megbízható adózókkal kapcsolatban itt említjük meg azt a szintén pozitív változást, hogy az általános forgalmi adó kiutalására nyitva álló határidő esetükben tovább csökken: 30 (nyrt. esetén 20) napra az eddigi 45 (nyrt. esetén 30) napról.

Érdemes lesz a jövőben fokozottan figyelemmel kísérni a NAV honlapján közzétett tájékoztatókat is, mivel az ezekben foglaltak alapján eljárók egy új, deklarált szabály szerint egy esetleges megállapítás esetén mentesülnek a jogkövetkezmények alól.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!