Újabb ritka jelenség a munkaerőpiacon


Mégcsak néhány napja számoltunk be egy meglehetősen szokatlan munkaerőpiaci jelenségről, de máris itt egy újabb érdekes statisztika.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó adatai szerint januárhoz képest emelkedett - éves bázison tovább csökkent - a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 366,6 ezren voltak, ami havi szinten 7,4 ezres növekedés, éves bázison viszont 64 ezer fős csökkenés eredménye. Összességében tehát ezen adat alapján a munkaerőpiaci folyamatok szokásos medrükben zajlanak, van viszont egy olyan dolog, amire 2 éve nem volt példa.

Alapvetően megfigyelhető a statisztikában, hogy az álláskeresők számának változását követik le a különböző "csoportok" létszáma is: vagyis ha csökken az álláskeresők száma, csökken az ellátás nélkülieké, a szakképzetleneké, a szociális segélyezetteké és vica versa.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Februárban viszont annak ellenére, hogy több lett az álláskeresők száma, kevesebben lettek azok, akik kénytelenek bármiféle ellátás nélkül átvészelni a munka nélküli időszakot. Erre pedig 2014 februárja, vagyis 2 éve nem volt példa. A szokatlannak tűnő folyamatnak több oka is lehet:

  • több ellátás nélküli is kikerült a munkaügyi hivatalok adatbázisából, tehát csak kikerültek a statisztika látóköréből, vagy
  • egész egyszerűen az akár elsődleges piacon, akár a közmunkában elhelyezkedők között sok ellátás nélküli volt.

Azt viszont, hogy melyik lehetett nagyobb hatással a statisztikára, nem lehet ennyi információból biztosan tudni.

A létszám mellett egyértelműen pozitív folyamatok zajlottak az új munkahelyek számát illetően. Összesen a januárinál 10 ezerrel több, 35 ezer új pozíciót jelentettek be a cégek, ami még az egy évvel ezelőtti szintet is 6000-rel meghaladja.

Ezen belül tavaly október óta nem látott mértékben jelentettek be a hivataloknál új munkaerőigényt a vállalkozások, amivel 16 360 új állást hoztak létre. Ez a januárinál 5200-zal több, az egy évvel ezelőtti szintnél pedig csupán 12-vel kevesebb.

Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás még nem robbant be, hiszen mindössze 18 705 pozíció nyílt meg állami támogatás segítségével, ami havi és éves bázison is növekedést jelent. Várhatóan a március havi statisztika látványos megugrásról fog árulkodni, ideje ugyanis nagyszámban beindítani a közmunka-programokat.

Terrorkészültséget rendeltek el idehaza is 

Kattintásra galéria nyílik! 

Székely Sarolta
mfor.hu
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Újra tarolt az "új-Közgép"Újra tarolt az "új-Közgép"

Ezúttal 5,87 milliárdnyi állami megrendelést nyert el a tiszakécskei társaság.

.
hirdetés
elrejt
 
.