Újabb ritka jelenség a munkaerőpiacon


Mégcsak néhány napja számoltunk be egy meglehetősen szokatlan munkaerőpiaci jelenségről, de máris itt egy újabb érdekes statisztika.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó adatai szerint januárhoz képest emelkedett - éves bázison tovább csökkent - a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 366,6 ezren voltak, ami havi szinten 7,4 ezres növekedés, éves bázison viszont 64 ezer fős csökkenés eredménye. Összességében tehát ezen adat alapján a munkaerőpiaci folyamatok szokásos medrükben zajlanak, van viszont egy olyan dolog, amire 2 éve nem volt példa.

Alapvetően megfigyelhető a statisztikában, hogy az álláskeresők számának változását követik le a különböző "csoportok" létszáma is: vagyis ha csökken az álláskeresők száma, csökken az ellátás nélkülieké, a szakképzetleneké, a szociális segélyezetteké és vica versa.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Februárban viszont annak ellenére, hogy több lett az álláskeresők száma, kevesebben lettek azok, akik kénytelenek bármiféle ellátás nélkül átvészelni a munka nélküli időszakot. Erre pedig 2014 februárja, vagyis 2 éve nem volt példa. A szokatlannak tűnő folyamatnak több oka is lehet:

  • több ellátás nélküli is kikerült a munkaügyi hivatalok adatbázisából, tehát csak kikerültek a statisztika látóköréből, vagy
  • egész egyszerűen az akár elsődleges piacon, akár a közmunkában elhelyezkedők között sok ellátás nélküli volt.

Azt viszont, hogy melyik lehetett nagyobb hatással a statisztikára, nem lehet ennyi információból biztosan tudni.

A létszám mellett egyértelműen pozitív folyamatok zajlottak az új munkahelyek számát illetően. Összesen a januárinál 10 ezerrel több, 35 ezer új pozíciót jelentettek be a cégek, ami még az egy évvel ezelőtti szintet is 6000-rel meghaladja.

Ezen belül tavaly október óta nem látott mértékben jelentettek be a hivataloknál új munkaerőigényt a vállalkozások, amivel 16 360 új állást hoztak létre. Ez a januárinál 5200-zal több, az egy évvel ezelőtti szintnél pedig csupán 12-vel kevesebb.

Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás még nem robbant be, hiszen mindössze 18 705 pozíció nyílt meg állami támogatás segítségével, ami havi és éves bázison is növekedést jelent. Várhatóan a március havi statisztika látványos megugrásról fog árulkodni, ideje ugyanis nagyszámban beindítani a közmunka-programokat.

Terrorkészültséget rendeltek el idehaza is 

Kattintásra galéria nyílik! 

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.